Schimbări MAJORE pentru proprietari din 2023. Ce impact au noile schimbări fiscale privind impozitele pe chirii

0
385

Veniturile din chirii din România sunt fie nedeclarate, fie subdeclarate, astfel că statul român pregătește începând cu 2023 noi schimbări pentru proprietarii care nu-și declară aceste venituri.

Statisticile oficiale (formale) arată că România este pe lista fruntașelor între statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Conform statisticilor Eurostat (pentru anul 2019), aproape 96% dintre persoane dețin proprietatea în care locuiesc, în timp ce 4% locuiesc cu chirie.

O obligație mai veche de a înscrie contractul la Administrația Fiscală, care fusese eliminată în 2018, a fost reintrodusă, și-anume obligația înregistrării la ANAF a contractelor de închiriere, tot cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, iar termenul de înregistrare este similar cu cel anterior, 30 de zile de la data încheierii contractului/ sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere, durata închirierii etc.

Pentru contractele încheiate anterior anului 2023, care însă rămân valabile, obligația de înregistrare a acestora este în termen de 90 de zile, începând de la 1 ianuarie 2023.

Anterior, între 2018 – 2022, persoanele care obțineau venituri din chirii nu mai aveau obligația să înregistreze contractele de chirie la ANAF, însă opțional, puteau face acest demers.

În plus, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%.

Așadar, dacă un proprietar care primește lunar suma de 300 de euro de la chiriaș, în urma unui un contract de închiriere valabil un an de zile, plătește acum impozit 1.069 de lei, în 2023, va achita cu peste 700 de lei mai mult.

Atenție, impozitul majorat se va calcula doar la contractele semnate de la 1 ianuarie 2023.

Specialiștii sunt de părere că noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate. Iată cum va arata comparativ suma de plată în anul 2023, față de 2022.

2022
Chirie lunară: 300 Euro
Venit anual: 3.600 Euro
Total impozite: 1.069 Lei

2023
Chirie lunară: 300 euro
Venit anual: 3.600 euro
Total impozite: 1.782 lei

Vor vedea care va fi impactul acestor noi impozitări asupra populației, dar mai ales nu trebuie să subestimăm capacitatea autorităților fiscale de a-și exercita atribuțiile, mai ales că în prezent, există o multitudine de surse de date publice – unele foarte vizibile – ce pot fi accesate, corelate, analizate și procesate – astfel încât să se poate identifica cine, cum și când realizează venituri.

Într-o eră a tehnologiilor avansate și în care interacțiunile umane sunt majoritatea digitale, aproape orice activitate are și o conexiune sau o componentă electronică, de unde rezultă că aproape orice informație se află „doar la un click distanță”, iar mai devreme sau mai târziu, ANAF poate colecta și corela date care să identifice persoanele ce nu se conformează.

(Jurnal)