Scandalul PANAMA PAPERS continuă!  Dezvăluiri bombă! Messi şi-ar fi ascuns banii în acelaşi loc cu Vladimir Putin!

0
152

7073350-3x2-700x467

După cum anunțam într-o ediție on line anterioară, conform agențiilor de știri internaționale ,  uriaşa scurgere de informaţii botezată Panama Papers  zguduie din țâțâni  tot Mapamondul. Nume mari din politică şi sportul mondial sunt implicate în cea mai mare scurgere de informaţii de până acum!  Este vorba despre peste 200.000 de offshore-uri înregistrate de o firmă de avocatură, prin care s-au spălat bani sau s-a urmărit sustragerea de la plata impozitelor. Printre nume apare cel al lui Lionel Messi, dar şi ale unor înalţi demnitari din FIFA.

Așa cum scriam documentele aparţin firmei Mossack Fonseca, o casă de avocatură care are ca obiect de activitate deschiderea de firme paravan, în spatele cărora se ascund câteva dintre cele mai importante personalităţi din lume. Aceste offshorer-uri sunt folosite adesea pentru spălare de bani, mascarea mitei sau evaziune fiscală. Printre cele mai importante personalităţi descoperite până acum că au legături cu Mossack Fonsesc sunt : Vladmiri Putin, tatăl lui David Cameron, Bashar Al-Assad, regele Arabiei Saudite, Michel Platini sau Lionel Messi. Potrivit celor de la The Guardian, din aceste documente reiese faptul că Vladimir Putin ar fi ascuns prin aceste firme nu mai puţin de două miliarde de dolari. În documentele ajunse în posesia jurnaliştilor apar numele preşedintele Rusiei şi ale mai multor apropiaţi ai acestuia.

Potrivit acelorași surse FIFA este și ea implicată în această “pânză de păianjen”. Se pare că există o legătură strânsă, abia acum scoasă la lumină, între Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA, şi Eugenio Figueredo, fost vicepreşedinte al FIFA, acuzat recent de corupţie, cu firma de avocatură Mossack Fonseca. 

Documentele din Panama indică faptul că firma de avocatură a lui Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA, are relaţii de afaceri cu persoane implicate în scandalul FIFA – mai precis cu fostul vicepreşedinte Eugenio Figueredo, care ar fi primit mită pentru acordarea unor drepturi de televizare. Documentele dezvăluie faptul că firma de avocatură a lui Damiani din Uruguay a reprezentat un offshore conectat la Hugo şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, acuzaţi că ar fi dat mită pentru a câştiga drepturile de televizare ale evenimentelor fotbalistice din America Latină. Damiani mai reprezintă şapte companii care au legături cu Figueredo. 3 milioane de euro ar fi primit Damiani dacă toată schema nu ar fi ieşit la iveală.

Aceleaşi documente dezvăluie faptul că, prin diverse tranzacţii, firma lui Damiani ar mai fi reprezentat un offshore care i-a asigurat lui Figueredo posibilitatea de a sponsoriza diverse instituţii sportive. 

Amestecat și  Lionel Messi …

Cel mai bun fotbalist al lumii are o firmă offshore deschisă pe numele tatălui său, Jorge Messi. Societatea Mega Star Enterprises a fost înregistrată de cei de la Mossack Fonseca în februarie 2012, însă până acum nu s-a descoperit nicio ilegalitate. Totuşi, starul Barcelonei este anchetat în Spania pentru evaziune fiscală. Fiscul spaniol a constat că Lionel Messi a încercat să se sustragă de la plata impozitelor prin cedarea drepturilor de imagine unor firme offshore înregistrate în Belize şi Uruguay. Nu este însă vorba despre Mega Star. În acest scandal din Spania, Jorge Messi a plătit voluntar 5 milioane de euro, bani ce reprezintă diferenţele de impozit. Cei de la The Guardian susţin că l-au contactat pe Messi în urmă cu 12 zile pentru a comenta faptul că numele său apare în Panama Papers, dar până acum starul Barcelonei n-a oferit niciun răspuns. De asemenea, Jorge Messi n-a dorit să facă niciun comentariu.

(Jurnal)