Ce susțin primarii nemulțumiți

Zilele trecute, în județ, a izbucnit un adevărat scandal din cauza unui GAL (Grup de Acţiune Locală-) gestionat de către primarul comunei Ghimpați, Constantin Cărăpănceanu. Câțiva dintre primarii PSD, de comune,  îl acuză pe primarul Cărăpănceanu că ar fi alocat pentru comuna pe care o conduce circa 70% din suma totală  cuprinsă de acest GAL, iar pentru comunele lor  doar restul de 30%.

Primarii reclamau și faptul că nu li s-a comunicat care este valoarea totală a GAL-ului, vehiculându-se ba 4, ba 7 milioane de euro pentru un total de vreo 15 comune. Din care cei mai supărați ar fi primarii din Clejani, Crevedia, Buturugeni, Grădinari, Bucșani și Mihăilești.

Florin-Nidelea-3

Întrebat care este motivul supărării , Florin Nedelea, primarul comunei Clejani ne spunea: Banii sunt motivul supărării noastre. Păi dacă dl. Cărăpănceanu ia 70% din suma alocată celor 15 comune, prin acest GAL,  celorlalte 14 comune cât le mai rămâne? …Oricum de luni (n.n.-28 martie) mergem peste el și îl întrebăm, cu documente:  Ia zi-ne care este valoarea exactă! Eu unul mă retrag…Dau hotărâre de Consiliu local și mă retrag. Nu-mi convine deloc ideea de a împărți doar 30% din valoarea GAL-ului la 14 comune!

Primarul Florin Nedelea mai spunea că recent a fost vizitat de un anume domn Costache cu care a discutat  încheierea  acestui contract, după ce inițial a dat o hotărâre de Consiliu local: După aia au început să se țină o serie de ședințe pe la Ghimpați și de aici a plecat totul…mai spunea Nedelea.

Întrebați ce înseamnă GAL pentru ei primarii comunelor ne-au explicat că în cadrul contractului încheiat prin acest proiect, primăriilor li se alocă o sumă de bani pe care practic o pot folosi la ce este nevoie la nivel local…un buldo, o mașină de pompieri, de gunoi…ți se dă o sumă în care trebuie să te încadrezi…am înțeles că suma alocată fiecărei primării era de 200.000 de euro. Dar așa cum vă spuneam nu știe nimeni exact pentru că nu ne spune nimeni…Să știm și noi care e valoarea , de exemplu 3 milioane…3 milioane împărțit la 15 comune face atâta, ne mai explicau aceștia.

Primarii ne-au mai explicat că în paralel  ar  mai fi apărut un GAL, gestionat de către ”Direcția de Dezvoltare Rurală…”,  condusă de Marian Măroiu. În cazul acestuia pare că lucrurile stau puțin altfel, primarii fiind mulțumiți de faptul că măcar  li se dau explicații amănunțite despre modul în care se pot accesa sumele ,  la ce  pot folosi ele și că în cazul celuilalt GAL , Constantin Cărăpănceanu nu le-ar fi explicat nimic. Ei ne mai spuneau  că până și informația privind sumele ce le-ar reveni prin acest proiect au obținut-o ” pe surse…!?”

Întrebați de ce sumele sunt împărțite de către Constantin Cărăpănceanu, primarul comunei Clejani a dorit să comenteze, spunând: Păi el a împărțit de când îl cunosc eu, de 8 ani…el este tartorul  împărțirii de când era la PD, la PNL și acum s-a urcat pe cai la PSD…el este președintele primarilor  PSD din județul Giurgiu…

Din discuțiile purtate cu alți primari de comune aceștia ne spuneau că sunt la rândul lor la fel de nemulțumiți, recunoscând însă că nu au curaj să spună lucrurilor pe nume mai ales acum, înainte de alegeri. Unii ne-au declarat că au aflat abia ”ieri” despre acest proiect și că  li s-a solicitat să emită în grabă o Hotărâre de Consiliul local în acest sens, urmând ca într-o săptămână să se semneze contractul. Totodată ei precizau că proiectul trebuie ulterior să urmeze toate fazele de execuție, banii venind abia după un an în contul primăriei.  Ei mai spuneau că este suficient ca unul dintre primari să refuze acest proiect că, ceilalți, cu siguranță îl vor urma, căzând ideea de GAL…Iată care ar fi teama celor ce gestionează acest proiect!

 Întrebați dacă staff-ul PSD cunoaște această problemă  ivită, primarii ne declarau  că Niculae Bădălău cunoaște cu siguranță această situație și că ea se desfășoară cu acordul acestuia, încredințați de faptul că acest incident ar putea să îi dezbine, iar pe unii dintre ei chiar să-i îndepărteze, la momentul alegerilor,  de PSD. 

carapanceanu-costel

Cum se apără primarul Constantin Cărăpănceanu

Contactat telefonic și întrebat cum explică reacția primarilor , Constantin Cărăpănceanu a sugerat faptul că deși au solicitat să intre în GAL, ei nu sunt pregătiți pentru parcurgerea tuturor etapelor acestuia: Eu cred că unii au intenția ca acest proiect să fie distrus. Se pare că o Direcție din Consiliul județean și-a băgat coada… cea a d-lui Măroiu… cei ce au încercat să rupă acest GAL, sunt trei nemulțumiți: primarii din comunele  Clejani, Bucșani și Crevedia. Trebuie precizat că nu eu conduc GAL-ul.  Are și el un președinte, are o conducere… Ce se dorește acum este un nou colectiv de conducere. Partea rea este că acești primari nemulțumiți nu vor să-și ia tineri lângă ei cu experiență în calculatoare, o firmă de consultanță ca să le scrie proiecte. Ei așteaptă să vină unul cu punga de bani și să le-o pună pe birou, cum au fost obișnuiți, și să toace din ea…Aici este altfel: acest Grup de Acțiune Locală dacă ai intrat în el trebuie să îți iei o firmă de consultanță, să îți scrie proiectul , care trebuie să fie și eligibil. Dacă tu vii cu povești și nu îndeplinești criteriile , nu prinzi fondurile! Ei nu au făcut, niciunul, niciun proiect! Au fost obișnuiți să vină la Consiliul județean pe vremea altui președinte și să li se  arunce niște bani politici…Aici este altceva. De data aceasta se dau pentru toate UAT-urile câte două proiecte a câte 200.000 de euro fiecare. Fondurile vor putea fi accesate de data aceasta și de către firme private din toate localitățile județului. Trebuie înțeles că nimeni nu împarte banii…Pentru toată lumea există câte două proiecte…Știți că sunt firme private, ca la Clejani de exemplu, care au luat fonduri europene din GAL,  iar primăriile nu le-au accesat?

Întrebat cine ar avea interesul de a se acredita ideea că primăria Ghimpați ar încerca să-și ia  partea leului,  circa 70% din sumă , primarul Cărăpănceanu a spus: Or fi văzut că aici la mine,  în comună lucrurile se dezvoltă, și s-au gândit  ia să-i stricăm  ăstuia treburile… Este o glumă proastă! Mai ales că acum suntem în campanile electorală, este vorba cu siguranță și despre un vot politic, pe undeva… Și până la urmă eu nu intru în GAL…Eu până la urmă  merg pe PNDR (n.n – Program Național de Dezvoltare Rurală) sau  pe POR (n.n.-Program Operațional Regional) că tot proiecte europene sunt și acestea…  déjà am proiecte  , ele sunt pe drum …Ei n-au făcut lucrul ăsta. Au trecut banii bulgarilor , într-un proiect transfrontalier, pe lângă noi…Cine din județul acesta a depus ceva în acest sens? Niciunul!

 Primarul Cărăpănceanu a mai sugerat și faptul că primari precum Florin Nedelea (primăria Clejani), recurg la o asemenea  poziție, conflictuală ,  de   pe principiul să moară capra vecinului, bănuind că acest incident a fost creat artificial , nefiind altceva decât  o lucrătură politică  menită să compromită acest proiect și în același timp să-i dezbine pe primarii din PSD cu puțin înaintea apropiatelor  alegeri electorale.

 (Jurnal) 

N.Red. *GAL – Proiecte europene pentru modernizarea comunelor prin intermediul Grupului de Acţiune Local 

 Grupurile de Acţiune Locală (GAL) sunt o cale mai uşoară pentru a obţine fonduri europene pentru modernizarea localităţilor din rural. Având în vedere că există potenţial pentru constituirea de Grupuri de Acţiune Locală şi faptul că România nu a mai implementat măsuri de tip LEADER, înfiinţarea şi dezvoltarea Grupurilor de Acţiune Locală reprezintă o prioritate pentru această perioadă de programare. Astfel, actorii publici şi privaţi din teritoriile care doresc să participe la procedura de selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală au nevoie de sprijin, până în momentul selecţiei, din cadrul acestei măsuri pentru construcţie de parteneriate, elaborare de strategii integrate şi finanţare de studii pentru pregătirea dosarelor de candidatură. Întrucât Grupul de Acţiune Locală are în responsabilitatea sa selectarea proiectelor, activităţi de dobândire de competenţe şi animare a teritoriului, membrii săi au nevoie de informaţii corecte, competenţe corespunzătoare şi alte tipuri de sprijin pentru îndeplinirea sarcinilor lor într-un mod eficient. De aceea, funcţionarea eficientă a Grupurilor de Acţiune Locală reprezintă un punct important pentru sprijinul din această măsură. Obiective operaţionale Măsura urmăreşte creşterea capacităţii de implementare a strategiilor de dezvoltare locală prin: a) Construcţie instituţională la nivel local; Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 339 b) Asigurarea resurselor umane, financiare şi tehnice pentru sprijinirea activităţii Grupurilor de Acţiune Locală; c) Instruirea personalului Grupurilor de Acţiune Locală în vederea elaborării şi implementării strategiilor de dezvoltare locală; d) Animarea teritoriului. Sub-măsura 431.1 – Construcţie…

 

2 COMENTARII

  1. PRIMARII NEMULTUMITII SUNT ACEIASI CARE LA INFIINTAREA GALULUI SPNEAU LA CE DRACU ESTE BUIN SI ASTA , ACUM DIN AUZITECUM CA ESTE ROST DE CEVA BANET SE NAPUSTESC S-AL DISTRUGA CIT DESPRE CONDUCEREA ACESTUI GAL NUI APARTINE SUB NICIO FORMA PRIMARULUI CARAPANCEANU. (pai ar mai fi luat BADILA STEFAN TRACTOR SA VEDETI CIT DE NEINFORMATI SUNTETI )PRESEDINTELE GALULUI ESTE PROFESOR,DOCTOR COSTACHE I.