Căldurile mari, cu temperaturi de peste 35 de grade, care şi-au făcut din plin simţită prezenţa, fac ca multe persoane să se răcorească în râurile din judeţul Giurgiu şi fluviul Dunărea. Îngrijorător este faptul că, deşi suntem la începutul verii, s-au înregistrat, deja, 6 decese prin înecare. Acest lucru i-a determinat pe poliţişti giurgiuveni să tragă un semnal de alarmă şi să prezinte o serie de măsuri de prevenire ce ar trebui respectate. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al IJP, “în nefericitele evenimente care au avut loc în râurile Sabar, Argeş şi în zona Barajului Mihăileşti, în anul 2010, şi-au pierdut viaţa şase persoane cu vârste între 3 şi 55 ani. Mulţi giurgiuveni, dar şi persoane din alte localităţi, continuă să facă plajă în locuri neamenajate. Administratorii sau proprietarii lacurilor sau bălţilor şi autorităţile locale au atribuţii exprese de atenţionare a persoanelor cu privire la riscurile la care se expun şi la pericolul de înec sau îmbolnăvire. Se constată însă, că există foarte puţine locuri în care au fost puse marcaje prin care să se avertizeze populaţia. Cât timp nu se interzice scăldatul în locuri neamenajate prin aplicare de anunţuri şi supravegherea zonelor, există pericole de a fi purtaţi de ape şi de îmbolnăviri.

Din nefericire, viaţa oamenilor este privită cu multă nepăsare şi uşurinţă de cei care ar putea, prin prerogativele conferite de lege, să ia măsuri pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru că orice clipă de neatenţie poate costa o viaţă, readucem la cunoştinţa populaţiei câteva reguli ce trebuie respectate la scăldat, cu scopul de a evita astfel de tragedii:

– nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;

– scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate;

– evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;

– este interzis scăldatul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte;

– nu înotaţi departe de mal şi nu treceţi de semnele de prevenire, dacă nu ştiţi să înotaţi,

– evitaţi folosirea pentru scăldat a saltelelor cu aer, camerei de cauciuc, scânduri, etc;

– comportamentul copiilor lângă apă şi în apă trebuie să fie supravegheat permanent;

– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente.

Cristina MOISE