Un tânăr, refugiat la Giurgiu după ce războiul i-a ucis părinții chiar în fața sa, așteaptă un gest din partea noastră pentru a nu i se amputa piciorul împușcat de insurgenți…Cam așa ar suna începutul dramaticei povești de viață a acestui copil. Deși sunt giurgiuveni care consideră că mai întâi ar trebui să ne ocupăm de problemele minorilor români și abia pe urmă de cele ale străinilor, iată că un grup de copii ai liceului giurgiuvean, mai sus amintit, a dorit să ne contrazică, declarându-ne că viața oricui este importantă, indiferent de unde vine el, atâta timp cât dorești să dovedești că-ți pasă de cei din jurul tău!
Tânărul Ahmad Hassan Mohamad, pe care mulți dintre colegii săi de clasă îl strigă Ahmad, este un adolescent de doar 17 ani pentru care viața a fost până acum o continuă luptă pentru supraviețuire. Născut în Irak, copilăria i-a fost marcată de război care într-un final i-a furat părinții, ce au fost împușcați chiar în fața lui . Avea doar 15 ani…A fugit de război cât mai departe însă nici el a reușit să scape teafăr, fiind împușcat în picior. O povară fizică și totodată psihică ce- l va marca cu siguranță pentru toată viața.
Rănit grav la un picior, tânărul a scăpat ca prin minune din acel infern, ajungând în România în 2014, după ce a străbatut mai multe mii de kilometri . Ajuns aici a fost plasat ca ”minor neînsoțit”, la Giurgiu, în cadrul CTF, cunoscută și sub numele de ”Căsuța Albastră”, undeva pe bulevardul Mihai Viteazul. Înscris la liceul ”Tudor Vianu”, din Municipiu, puștiul ce părea că și-a pierdut definitiv zâmbetul odată cu părinții, a primit statut de refugiat, fiind preluat în asistență de către JRS România.
Țintuit între două cârje Ahmed se gândește , ca orice adolescent de vârsta lui , la viitor, sperând în fiecare zi că va întâlni pe cineva care îl va ajuta să își recapete piciorul său aflat în suferință. El mai știe însă că dacă nu va interveni repede ar putea ca piciorul sa îi fie amputate, datorită complicațiilor aparute la rana pe care o poartă ca o amintire a chinului îndurat în războiul de coșmar din Irakul natal.
Colegii l-au îndrăgit, pe tânărul care vorbește stricat românește dar care face progrese uriașe de la o zi la alta, conștienți că Ahmed nu mai are pe nimeni în această lume căruia să îi pese de el. Tânărul se agață de speranța că poate într-o zi va reuși să meargă din nou, sau poate chiar să alerge, jucând fotbal cu cei de vârsta lui. A uitat cum e să meargă normal și așa cum mărturisește uneori printre lacrimi, îi este rușine că nu poate fi la fel ca ceilalți colegi ai săi, de liceu, târându-se zilnic spre școală, străbătând circa doi, trei kilometri , ajutat doar de cele două cârje.
Ahmed și-a pus toate speranțele în această intervenție . Spune că visele de tot felul nu îi dau pace…Nu vrea în ruptul capului să creadă însă că ar putea fi atât de ghinionist încât să devină victima unei amputări. De aceea îi e teamă să mai viseze … Se uită la piciorul său, și din când în când ridică privirea, apoi se uită spre rana care îi provoacă atâta suferință. Stie că lucrurile nu sunt deloc încurajatoare , dar totuși mai are puterea să zambească . În ochi i se citesc întrebări atât de grele pentru un copil, încât îți este teamă să îl mai întrebi ceva…
Anul acesta JRS Romania a reușit să strângă o parte din fondurile necesare unei prime intervenții chirurgicale pentru a stopa agravarea situației medicale a lui Mohamad, dar mai este nevoie de încă o intervenție chirurgicală pentru a remedia deficiența tendonului de la piciorul rănit care a atras de la sine o deficiență accentuată la mers, fapt pentru care minorul a fost încadrat cu grad de handicap 1 ( din luna aprilie 2015). La scurt timp medicii din spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” din București i-au recomandat purtarea unei ghete ortopedice
În luna mai 2016 i-a fost recomandată operația de urgență care costă 6.000 de euro, și care ar putea fi efectuată de către cel mai iscusit doctor chirurg în astfel de intervenții, din țara noastră. De câteva săptămâni colegii săi strâng bani pentru operația lui Ahmed fiind siguri că-i vor salva piciorul. Cazul lui Mohamad a atras atenția elevilor din Tudor Vianu, și în scurt timp un coleg a inițiat o postare pe rețeaua de socializare Facebook pentru a prezenta cazul și a-și încuraja prietenii să ajute cu donații. Iată de ce JRS Romania dorește să susțină în acest fel această inițiativă extraordinară printr-un proiect, pe ”Bursa Binelui”.
(Jurnal)
N.Red. Intră pe jrsromania.org și donează pentru a da speranța unei vieți normale. Salvați piciorul lui Ahmed! Dați-i șansa de putea alerga către visele sale!
(Asociatia JRS Romania va asigura din fondurile stranse în acest proiect acoperirea cheltuielilor necesare interventiei chirurgicale ortopedice de urgenta pentru Mohamad cât și tratamentul ulterior , necesar pentru recuperare.)
Link-ul postării se află mai jos:
https://www.facebook.com/razvan.badea.58/posts/720311121444759
Pentru detalii privind dosarul medical si informatii suplimentare puteti contacta reprezentantii JRS Romania:
Oana Carare: telefon 0726.426.563, e-mail: oanacarare@jrsromania.org
Luiza Mutu: telefon 0728.871.932, e-mail: mutu.luiza@yahoo.com
Povestea in link-ul urmator:
https://www.facebook.com/razvan.badea.58/posts/720311121444759
https://www.facebook.com/jrsromania/
––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Istoricul bolii :
În data de 27 octombrie 2015, situatia lui Mohamad se inrautateste considerabil, ajungand la spitalul de urgenta din Giurgiu cu febra si o rana care supura, medicii de garda recomandand amputarea membrului inferior drept, fara nici un alt fel de investigatie. Ulterior acesta este trimis la Bucuresti catre un alt spital, fiind tratat provizoriu.
În data de 29 octombrie 2015 JRS Romania aduce minorul la Bucuresti pentru continuarea investigatiilor medicale, in urma unei adrese catre DGASPC Giurgiu. Refuzat la internare la spitalul Foisor, Mohamad este dus apoi la Spitalul Floreasca unde desi in prima faza este refuzat, ulterior i se fac investigatii suplimentare din care rezulta prezenta unei fistule arterio-venoase poplitee si osteomielita la tibie si peroneu.
În data de 11 noiembrie 2015 minorul este preluat de personalul JRS Romania, pentru a fi insotit In Bucuresti la alte investigatii medicale recomandate anterior: ecografie Doppler si consult cardiovascular. Solutia recomandata a fost montarea unui stent graft pentru nivelul vascular si apoi o inverventie ortopedica, urmata de o recuperare medicala indelungata.
Dupa eforturi sustinute din partea JRS Romania de a strânge fondurile necesare ( aproximativ 2000 EUR) intervenției la nivel vascular, în data de 8 februarie 2016 are loc implantarea unui stent graft la nivelul arterei poplitee. Interventia medicala a avut succes, iar recomandarea medicilor fiind un tratament antiagregant plachetar și recuperare medicală.
În data de 14 martie 2016 minorul a revenit cu sprijinul JRS Romania în Bucuresti pentru un control post operatoriu, evolutia sa fiind una bună. Recomandarea medicului a fost ca interventia chirurgicala ortopedica sa aibe loc cat mai curand.
În mai 2016, minorul a fost adus din nou la Bucuresti pentru control, fiind constatat faptul ca rana supureaza in continuare zilnic, iar aceasta prezinta si o infectie.
JRS Romania deja a realizat demersurile necesare catre DGASPC pentru a muta minorul de la Giurgiu la Bucuresti, pentru a fi pregatit de interventia chirurgicala cat mai rapid.
Amanarea interventiei va atrage după sine, într-o perioadă scurtă de timp, pe lângă riscul amputarii și riscul unei insuficiențe cardiace, după cum ne-au informat cadrele medicale implicate în investigarea cazului.