Salarizarea cadrelor didactice din sistemul de plată cu ora, o minciună frumos ambalată

0
192

”Anul școlar va fi încheiat. Elevii și studenții își vor da toate examenele care trebuie să fie date la sfârșit de an. Profesorii trebuie să intensifice predarea online până se vor relua activitățile și trebuie să intensifice pregătirea și organizarea examenelor”, a declarat Ludovic Orban, marți seară, la Realitatea Plus.

Din păcate, ceea ce au omis premierul și Ministrul Educatiei să declare, se referă la faptul ca profesorii care sunt plătiți în sistemul de  plată cu ora nu și-au  încasat salariile integral, aceștia fiind plătiți până la data de 11 Martie, dată la care s-au suspendat cursurile.  Acest lucru vine în contextul în care până în acest moment NU există o comunicare oficială care să precizeze, detaliat, ce se întâmplă cu aceste salarii. Singura mențiune a fost făcută în nota nr. 79 din 10.03.2020, unde se precizează: „Referitor la drepturile salariale, MEC asigură întregul personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor”. Exprimarea vagă, întărită mai apoi de ministrul Monica Anisie prin precizarea „salariile profesorilor se plătesc în continuare așa cum este prevăzut de lege”,  se pare că sunt contrazise de realitate.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o adresă către Minister în care solicită „măsurile necesare pentru a se asigura salarizarea cadrelor didactice care sunt remunerate în sistem de plată cu ora”, precizand că „există inspectorate școlare care cer unităților de învățământ să nu calculeze drepturile salariale care se cuvin cadrelor care sunt remunerate în regim de plată cu ora”, fie că este vorba de ore în afara normei de bază, fie că este vorba despre cadrele pensionate, care cumulează pensia cu salariul. Deocamdată, după cunoștințele noastre, NU există un raspuns oficial.

În concluzie, există o serie de incertitudini legate de salariile profesorilor pe care Ministerul Educatiei va trebui să le lămurească rapid, pentru a elimina starea de tensiune existentă.

Modul deficitar de comunicare, omisiunea unor informații și măsuri care, din păcate, au produs efecte, dovedesc faptul că reprezentanții Ministerului Educației sunt în prag de corijențăl a capitolul transparență și onestitate. Dacă Ministrul Învățământului solicita pedepsirea jurnaliștilor cu dosare penale pentru dezinformare, întrebarea retorică ce se pune este care ar fi sancțiunea pentru reprezentanții acestei instituții pentru modul cum au procedat…

(Jurnal)