Medicii nu mai contenesc în a recomanda consumul de fructe şi legume. Un sfat bun, de altfel, dar doar în cazul în care rafturile marilor (sau micilor) magazine nu ar fi pline de produse „otrăvite” cu diverse pesticide, sau chiar iradiate, pentru a se coace cât mai repede.

Conform unui studiu al Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară, peste 60% dintre legume şi 30% dintre fructele de pe piaţă conţin pesticide. Strugurii, merele, bananele, roşiile şi ardeiul sunt cele mai contaminate alimente, în timp ce una din 25 de vinete testate conţine chimicale peste limita admisă. La polul opus, al celor mai „curate” produse, se află ceapa, varza şi mazărea.

Cum cele mai multe fructe din import se culeg încă verzi, înainte de livrare se „gazează” sau se iradiază, pentru a-şi relua procesul de coacere. Un astfel de caz descoperit de specialişti este cel al bananelor sau portocalelor, care nu se coc decât după „gazare”.

E 233 – otrava ascunsă de pe coaja fructelor şi legumelor din supermarket

Printre substanţele folosite la conservarea citricelor, dar şi efectele produse de acestea, listă elaborată de un grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen – Olanda, se numără şi E 233, cunoscut sub denumirea de Tiabendazol, un fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor. Ca şi medicament, acesta era folosit ca antihelmintic, cu acţiune împotriva majorităţii viermilor nematozi, modul de acţiune fiind unul incert, dar se ştie că poate inhiba sistemul fumarat – reductază al viermilor, drept urmare interferează cu sursa lor de energie. Deşi doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp, în România această substanţă nu este autorizată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).  

(Jurnal)