Odată cu căderea primei zăpezi a început și sezonul schimbarii anvelopelor de iarnă. De acest lucru profit, ca de fiecare dată, în primul rând vulcanizările, care știu că treaba asta este o activitate sezonieră, asa ca trebuie să câștige cât mai mult din ea. Și uite așa printre cei ce îți schimbă roata mai asa și țeparii.
Exista doua tipuri de vulcanizari: cele mari, ale unor service-uri de brand, si cele mici, de cartier. Vulcanizarile care se respect chiar dacă au prețuri mai mari, au oameni calificati, totul se realizeaza pe baza de procedură și clientul pleacă mulțumit și cu pneurile bine egalizate. Unele Vulcanizari de cartier însă au prețuri mici, dar și service-ul pe măsură.
Îndreptarea jantelor, o țeapă!
Unele din vulcanizările de cartier, pe fondul aglomerației și a grabei clienților , vor încerca să scoata bani pretextând prin îndreptarea jantelor. Nu conteaza că jantele clientului sunt noi, scoase din cutie cu 2 ore înainte, sau abia îndreptate. Dorel al nostru de la vulcanizare îți va zice că sunt strâmbe. La cine ține șmecheria, bine, la cine nu, NU! Însă conducătorul auto trebuie să știe că atâta timp cât volanul nu vibrează și anvelopa nu pierde aer, janta nu este strâmbă. Asa că trebuie să-l refuzați pe Dorel atunci când vrea să vă ia niște bani degeaba. Mai ales ca, de multe ori, daca clientul nu sta langa vulcanizator, acesta nici nu se mai sinchiseste sa puna janta pe aparatul de îndreptat, ci doar spune la final ca s-a îndreptat…
Roțile nu intră la ”ofertă”
Acum, la inceput de sezon rece, majoritatea vulcanizarilor mici au oferte avantajoase de schimbat roțile. Multe scriu undeva, cu scris mic, abia vizibil ă a doar jantele de 13, 14, 15 intra la ofertă, restul, nu, prețul fiind calculat separat si individual pe fiecare operațiune. Iată de ce în loc de ofertă pentru schimb total de 4 anvelope, la 65 de lei, te trezești, la final că Dorel îți zice: Jantele tale nu intră la ofertă. Și în loc de 65, plătești 120 de lei, că ți-a calculat omul plumbi, valve, demontat, echilibrat, montat la loc. Asadar, fii atent cât te costă schimbul de roți și stabileste pretul dinainte.
Nu merge casa de marcat
Dar stai că nu s-a terminat …! Dupa ce ai dat banul pe lucrarea care te-a costat dublu decat te asteptai, Dorel îți zice că nu functioneaza casa de marcat. Aici ai doua variante: sa pleci fara bon si sa îți vezi de drum sau sa rămâi până iei bonul, conform legii. Moment în care Dorel începe cu ale, alea: că nu stie cum sa pornească casa de marcat, că trebuie să sune la patron, ca nu stiu aia, că nu știe cealaltă… Dar tu să ramâi acolo până primesti bon. Poți folosi și o amenintare cu ANAF-ul, că nu strică deloc. Macar cu bon sa pleci dacă tot ai fost țepuit.
Garantia
Puțini știu că Vulcanizarile trebuie să-ți dea garantie la orice interventie iti fac la masina, inclusiv la schimbul de anvelope! Însa garantia nu este valabila fara bonul fiscal, de unde si nevoia de a obtine bonul fiscal cu orice pret. Daca e vorba de o vulcanizare care se respecta, bonul si garantia vin automat, fara să le ceri. Însă vulcanizarile de cartier profit, așa cum precizam, de sezonul acesta aglomerat al schimbului de roti si vor sa încaseze cât mai mulți bani la negru. Obligatia clientului este sa ceara bon si garantie, pentru că nu se stie când va avea nevoie de ele. Să nu ziceți că nu v-am spus!
(Jurnal)