AcasăActualitateSă nu ziceți că nu v-am spus! Ameninţare informatică descoperită într-o aplicaţie populară...

Să nu ziceți că nu v-am spus! Ameninţare informatică descoperită într-o aplicaţie populară pentru Android

Ameninţarea Triout, specializată în colectarea de informaţii de pe telefonul mobil – apeluri, mesaje, fotografii, videoclipuri şi coordonate GPS – a fost descoperită de specialiştii de la Bitdefender într-o aplicaţie populară de VPN pentru Android, descărcată din Google Play de 50 milioane de ori.

Aplicaţia infectată Psiphon, care are peste un milion de evaluări, majoritatea pozitive, şi este folosită pentru accesarea unor pagini de internet cenzurate sau blocate, era distribuită prin magazine neoficiale şi conţine aceeaşi mostră de ameninţare informatică identificată în vara lui 2018, când era încorporată într-o aplicaţie cu conţinut destinat adulţilor. Dincolo de Triout, aplicaţia compromisă mai include şi trei componente de adware – Google Ads, Inmobi Ads şi Mopub Ads – menite să genereze venituri suplimentare atacatorilor.

Odată descărcată aplicaţia, Triout se instalează automat pe telefonul utilizatorului, de unde transmite toate informaţiile către serverul de comandă şi control al atacatorului, fără ca victima să ştie de existenţa sa.

În mod ironic, deşi aplicaţia este promovată drept instrument menit să asigure confidenţialitatea în timpul navigării pe internet, aceasta face exact opusul, din cauza integrării ameninţării pentru spionaj.

„Expansiunea dispozitivelor cu Android a crescut interesul atacatorilor de a dezvolta noi modele de ameninţări informatice. Prezenţa acestor terminale în vieţile noastre, nivelul de informaţii la care au acces şi senzorii cu care sunt echipate le transformă în instrumentul perfect de spionaj. Deşi ameninţarea Triout nu a suferit schimbări ale funcţionalităţilor, faptul că atacatorii o integrează din nou în aplicaţii populare arată că incidente similare vor apărea şi în viitor. Triout poate fi vectorul ideal de spionaj pentru ţinte cheie”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Aplicaţia infectată a fost activă în perioada mai-decembrie 2018. Atât aplicaţia compromisă, cât şi cea legitimă arată şi se comportă identic, însemnând că atacatorii s-au concentrat numai pe includerea instrumentului de spionaj, cu scopul clar de a nu trezi suspiciuni victimei.

Recomandările pentru utilizatori sunt să descarce aplicaţii numai din magazine oficiale, să folosească o soluţie de securitate performantă pe fiecare dispozitiv şi să actualizeze mereu sistemul de operare la cea mai recentă versiune.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări.

(JGR)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
8.9 ° C
8.9 °
8.9 °
70 %
3kmh
1 %
vin
16 °
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
16 °
mar
16 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!