Corul Pueri Cantore - Bucure tiSala mare de spectacole a Ateneului ”Nicolae Bălănescu” s-a dovedit neîncăpătoare timp de peste trei ore duminică 19 aprilie cu prilejul desfăşurării celei de a VI –a ediţie a Festivalului Naţional Interconfesional de Muzică Corală Religioasă, cu participare internaţională, ”Lumină din lumină”. ”Prin organizarea ediţiei din acest an, ca şi în cele anterioare, instituţia nostră, ne-a declarat profesorul Carmen Mihaela Peţanca, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, şi-a propus să stimuleze activitatea artistică interpretativă corală în general, şi să promoveze un repertoriu religios de calitate în special dar să şi asigure un cadru propice de afirmare pentru formaţiile corale existente.

Festivalul fiind o manifestare non – competitivă a asigurat posibilitatea participării atât a corurilor cât şi a grupurilor corale de amatori, indiferent de vârstă şi confesiune. Fiecare formaţie participantă a putut prezenta în faţa publicului şi a specialiştilor câte trei lucrări muzicale de factură religioasă, din creaţia română şi universală. La finalul evoluţiei fiecare formaţie participantă a primit din partea organizatorilor (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Consiliul Judeţean Giurgiu), diplome speciale pentru participare”.

A fost o ediţie foarte reuşită din toate punctele de vedere, ne-a declarat la scurt timp după încheierea festivalului Carmen Mihaela Peţanca, întrucât pe scena ateneului au revenit formaţii corale care au mai participat şi în anii anteriori dar şi formaţii care au evoluat în premieră : Grupul vocal ”Otet Paisii 1927” – Mechka din Bulgaria, Grupul vocal al Universităţii din Plovdiv – Bulgaria şi Corul ”Credo” al Liceului Teologic Adventist din Bucureşti). Alături de aceste formaţii corale în faţa numerosului public giurgiuvean au mai evoluat: Corul ”MELOS” al C.J.C.P.T. Giurgiu, Corul elevilor ”DORULEŢ” şi Grupul vocal ”LUMINA” al cadrelor didactice din localitatea Trestieni – judeţul Giurgiu, Corul ”CAMERATA DANUBII” din Călăraşi, Grupul coral ”HARFA DUNĂRII” din Giurgiu, Corul ”CORALA BRÎNCOVENILOR” din Bucureşti, Grupul vocal ”EDELWEISS” din Ruse – Bulgaria, Grupul coral bărbătesc ”VESTEA BUNĂ” din Bucureşti, Corul ”SOLI DEO GLORIA” din Giurgiu, Corul de copii ”PUERI CANTORES” din Bucureşti şi Corul de copii ”VALURILE DUNĂRII” din Ruse – Bulgaria.

Pe scena festivalului, mai  preciza Carmen Mihaela Peţanca, au evoluat anul acesta peste 250 de persoane de diferite confesiuni religioase: ortodocşi, catolici, adventişti, baptişti etc. Au evoluat coruri care aparţin bisericilor dar şi coruri ale unor instituţii de cultură. Au participat atât formaţii corale alcătuite din copii – Pueri Cantores – catolici- formaţii corale formate numai din fete (Valurile Dunării, din Ruse) sau corul format numai din copii din localitatea Trestieni, care a interpretat cântece ortodoxe. Publicul spectator, alcătuit din diverse categorii socio – profesionale şi categorii de vârstă, a răsplătit cu numeroase aplauze la scenă deschisă evoluţia fiecărei  formaţii  corale participante la festival, indiferent din ce categorie religioasă a făcut parte. Fiind un festival muzical cu genuri religioase diferite nici unul dintre spectatorii din sală nu s-a plictisit pe parcursul celor peste trei ore cât a durat festivalul, deşi în sală se aflau şi copii în vârstă de 4-5 ani!

La ediţia din acest, ne-a mai spus Carmen Mihaela Peţanca, managerul CJCPCT Giurgiu, toate formaţiile participante au avut un repertoriu diversificat şi valoros, ceea ce îmi dă speranţa că în 2016 vom putea să organizăm o nouă ediţie la care, de ce nu, să avem chiar o participare naţională şi internaţională mult mai numeroasă şi mai valoroasă.

  1. CĂLIN