Având în vedere prevederile Programului Naţional Apicol pentru perioada 2010-2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis Ordinul nr. 119/25.05.2011 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor. Pentru a veni în sprijinul apicultorilor din judeţ am purtat un scurt dialog cu Mateiu Hodivoianu membru fondator al Cooperativei „PRISACA” Giurgiu, care ne-a declarat că „Prin acest sistem se înţelege: totalitatea mijloacelor şi documentelor utilizate pentru identificarea stupinelor şi stupilor populaţi cu material biologic, respectiv cu familii de albine, mătci şi roiuri. Panoul de identificare a stupinelor, prevăzut în acest ordin, este mijlocul oficial de identificare a stupilor pe perioada deplasării în pastoral şi/sau perioada de iernare, după caz, pe care se înscriu, de către apicultor, următoarele date: numele apicultorului, adresa vetrei permanente, numărul de stupi şi numărul de înregistrare/ autorizare sanitar- veterinară acordat de Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (DJSVSA). Panoul de identificare a stupilor trebuie să fie confecţionat din material rezistent de culoare deschisă; să fie amplasat într-un loc în care e uşor vizibil de la distanţă, orientat spre calea de acces exterioară a stupinei, de 100 x 50 cm; în partea superioară se înscrie numele apicultorului şi adresa vetrei permanente, în centru se înscrie numărul de înregistrare/autorizare eliberat de DJSVSA pe raza căreia se află vatra permanentă, iar în partea inferioară numărul de stupi. Se mai poate înscrie: codul, sigla sau însemnele caracteristice asociaţiei cooperatiste, literele să aibă înălţimea de 10 cm, iar culoarea lor să fie închisă, astfel încât să fie lizibilă pe fundalul panoului”. Plăcuţa de identificare a stupilor, a mai spus Mateiu Hodivoianu, este mijlocul de identificare utilizat la identificarea stupului, este aplicată pe stup, iar pe ea se înscrie Codul unic de identificare care este alcătuit din 13 caractere, inclusiv spaţiile. Codul formei asociative este alcătuit din 3 cifre şi reprezintă numărul de ordine acordat acesteia.

Plăcuţa de identificare a stupilor se confecţionează din material inoxidabil, se aplică la loc vizibil de la distanţă, în colţul din dreapta sus a corpului de bază unde se află cuibul familiei de albine, pe peretele din faţă sau din spatele stupului şi are dimensiunea de 15×5 cm. În cazul pierderii sau deteriorării plăcuţei de identificare a stupului, apicultorul solicită reprezentantului Cooperativei „PRISACA” Giurgiu confecţionarea unei noi plăcuţe cu aceleaşi date ca cea iniţială. Codul Unic de identificare cuprinde: codul judeţului, codul Cooperativei „PRISACA, după care urmează numărul de ordine al stupului de la 000001 la 999999.

„În cazul înstrăinării/vânzării/deteriorării stupului şi implicit al pierderii materialului biologic din el, apicultorul anunţă în 5 zile lucrătoare reprezentantul Cooperativei „PRISACA” Giurgiu pentru a modifica în Registrul de înregistrare numărul de ordine al stupului care nu mai există în stupina apicultorului. Apicultorul care cumpără material biologic, precum şi stupi noi şi/sau vechi care au s-au care nu au numere de ordine deja existente este obligat să anunţe în 5 zile lucrătoare Cooperativa „PRISACA” Giurgiu pentru a primi plăcuţe de identificare pentru stupii achiziţionaţi”, a mai spus Matei Hodivoianu. Apicultorii din judeţul nostru care doresc informaţii suplimentare se pot adresa la sediul Cooperativei „PRISACA”, sediu situat în municipiul Giurgiu, B-dul Daciei, blocul 47/813, ap 69, parter, scara F, de luni până duminică  între orele 9-12,00.

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.