Jurnal Giurgiuvean

România şi Bulgaria aşteaptă aderarea la Schengen de peste 11 ani

Europarlamentarul, Dan Motreanu, a fost prezent la dezbaterile din plenul Parlamentului European privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Supunerea la vot a unei rezoluţii a Parlamentului European pe această temă este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

„România îndeplinește criteriile tehnice de aderare de 11 ani de zile și și-a demonstrat, în mod suplimentar, capacitatea de a proteja frontierele UE, prin modul în care a gestionat situația refugiaților ucraineni.

Scopul dezbaterii de astăzi este de a pune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda de lucru a Consiliului Uniunii Europene, mai exact în reunirea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie. Consiliul este forumul decizional pentru aderarea la Schengen, decizia luând-se în unanimitate.

 Comisia Europeană susține necondiționat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în cadrul dezbaterilor.

Președinția Cehă a Consiliului Uniunii Europene depune eforturi pentru a obține o decizie în unanimitate la Consiliul JAI din luna decembrie a anunțat, în plenul Parlamentului European, Mikuláš Bek, ministrul ceh pentru afaceri europene.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a declarat că este inacceptabil că România și Bulgaria așteaptă de 11 ani o decizie a Consiliului. ”Solicităm acum Consiliului să acorde în sfârșit Bulgariei și României accesul. Anii de așteptare trebuie să ia sfârșit”, a afirmat Manfred Weber.

Aderarea la spațiul Schengen ar însemna pentru cetățenii români eliminarea controalelor la frontierele terestre și aeriene cu țările din acest spațiu. Transportatorii nu vor mai fi nevoiți să piardă timp la cozi și cu proceduri birocratice.

Aderarea României la spațiul Schengen este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European.

În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen.

Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție.

De asemenea, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte deciziile care să permită României, Croației și Bulgariei să adere la spațiul Schengen, având în vedere că toate condițiile necesare pentru aplicarea acquis-ului Schengen sunt îndeplinite”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

Exit mobile version