România, sfătuită să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente! În Giurgiu farmaciștii ne trimit la bulgari

0
567

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că România trebuie să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea şi noul val de infecţii cu SARS-CoV-2.

În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvara, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii”, spun reprezentanții PRIMER, care reunește cei mai importanți 19 producători de medicamente din ţară.

Avertismentul vine în contextul în care ţările europene încep deja să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de terapie intensivă, precum şi de antivirale care demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19.

Potrivit sursei citate, țări din Uniunea Europeană, dar şi din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia, comandă cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2 cum ar fi paracetamol şi ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile. Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către țările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid.

Totodată, sunt țări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir.

Potrivit PRIMER, producătorii de medicamente din România nu au primit până acum de la autoritățile române nici o comandă pentru crearea de stocuri de urgenţă.

România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente. Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, a mai spus directorul executiv al PRIMER.

Care este situația la Giurgiu

La Giurgiu, așa cum scriam recent, pe fondul lipsei unor medicamente din unitățile farmaceutice, farmaciștii îi trimit pe bolnavi la Ruse, Bulgaria, pentru a cumpăra produse ce lipsesc de ceva vreme în România, unele dintre ele nemaigăsindu-se nici în depozitele marilor lanțuri de farmacii, motivul invocat fiind acela că nu se mai importă sau, mai rău, că nu se mai fabrică. De remarcat că în țara vecină, respectiv în orașul Ruse, medicamentele au prețuri cu mult mai mici decât la noi.

(Jurnal)