Schengen 

Comisia Europeana: „Romania se califică pentru accesul în spațiul Schengen”

 Comisia Europeană consideră că România și Bulgaria au îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului european Mina Andreeva, citată de Focus News.

Considerăm ca Bulgaria si Romania se califica pentru accesul în Spațiul Schengen. Acum, va fi necesară o decizie în unanimitate a țărilor membre UE, a declarat Mina Andreeva într-o conferință de presă desfasurata la Bruxelles.

Premierul Dacian Cioloș a efectuat, la jumătatea lunii februarie, o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu înalți reprezentanti ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, printre temele abordate fiind aderarea României la Schengen.

Ciolos: România a făcut eforturi pentru Schengen, nu ne milogim dacă ne spunem punctul de vedere!

 „Am auzit discuții în Romania ”de ce să ne mai batem noi sau să ne milogim pentru Schengen, atât timp cât alții, dimpotrivă, sunt reactivi vizavi de acest lucru”. Spațiul Schengen e un element de integrare în UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o întâlnește problematica, discuția aceasta. România a făcut eforturile de integrare în Schengen și nu cred că se pune problema să ne milogim atunci când ne susținem punctul de vedere. Eu cred ca România trebuie să vizeze integrarea diferitelor cercuri concentrice europene, indiferent că e vorba de spațiul Schengen sau de zona euro sau de alte teme” spunea Cioloș la ambasada României din Belgia, înaintea unei vizite oficiale în Olanda, țară care, după cum știți,  s-a opus aderării României la Schengen.

(Jurnal)