Cică în Romania ar exista cel mai mic preț al benzinei din Uniunea Europeană, arată un raport Oil Bulletin. Deși prețul benzinei a crescut la noi cu 2,8% de la începutul anului, peste media europeana de 1,7, potrivit aceluiași raport , la data de 12 august, un litru costa 1,27 euro, adică mai putin și decât în Bulgaria. Nimeni nu vorbește însă și despre nivelul salariilor noastre . Un alt stat european ce are preț mic la pompă este Estonia (1,31 de euro/l). La polul opus, printre țările unde se înregistrează cele mai mari prețuri la carburant se numără Italia (1,76 euro ), Olanda (1,75 euro), Grecia (1,71 euro), Danemarca (1,69 euro) și Finlanda (1,67 euro).Ca o comparație ce ia în calcul raportul preț carburant/ salarii , românii plătesc de exemplu, de 60 de ori mai mult pentru benzină decât venezuelenii!!

Deși România beneficiază aparent de unul dintre cele mai scăzute prețuri pentru benzină și motorină, din Uniunea Europeana, costurile însă se resimt puternic în buzunarul cetățeanului, din cauza veniturilor mici. Un roman trebuie sa munceasca aproximativ opt ore ca sa poata plati carburanții pentru un drum dus-întors pe autostrada București-Pitești. În schimb, un danez trebuie să munceasca doar o oră pentru a parcurge aceeași distanță. Doar că un român câștigă, în medie, un venit brut de doi euro pe oră, în timp ce estonienii, câștigă 9,4 euro, potrivit Eurostat. Așadar, pentru o distanță de 220 de km, la un consum de circa 6%, românul nostru va munci 8 ore pentru a acoperi costul carburanților (circa 14 litri de benzină), în timp ce estonianul, doar 2 ore!
Doar bulgarii o duc mai prost deocamdată decât romanii la acest capitol. La un câștig salarial brut de 1,5 euro/h , un bulgar plătește 1,31 euro/ l benzină și 1,33 euro/l de motorină și trebuie să muncească 12 ore, pentru a putea procura 14 litri de benzină.