România a trecut, de azi-noapte, la ora de vară! Ce probleme medicale putem avea…

0
710

România a trecut, de azi-noapte, la ora de vară ! Astfel că de la data de 26 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, ora 03.00 devenind  ora 04.00! Așa se face că duminică 26  martie are doar 23 de ore și va fi practic cea mai scurtă zi din an.

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 20 martie. De acum încolo „ziua se va mări”, iar „noaptea va scădea”, până la  solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.

În prezent, toate țările Uniunii Europene și alte țări din Europa continuă să-și schimbe ora.Egiptul va trece la ora de vară pe 28 aprilie 2023, în încercarea de a economisi energie.

Potrivit statista.com, schimbarea orei se făcea în 140 de țări. Însă, în prezent, mai puțin de 40% dintre țările lumii mai practică sistemul de schimbare al orei. Până acum, ora standard (de iarnă) este respectată doar în două părți ale S.U.A.: cea mai mare parte din Arizona și Hawaii. Statele membre din  SUA au trecut la ora de vară în ziua de 13 spre 14 martie.

Care sunt problemele medicale provocate de schimbarea orei…

Din această cauză, unele persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate emoțională și fizică. Iar pentru a se obișnui cu schimbarea orei au nevoie de o perioadă de acomodare.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți, potrivit doctordebine.ro. De asemenea, studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, Studiile medicale au demonstrat că unele persoane au nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de oră.

Ce măsuri trebuie luate

Pentru a ușura trecerea la schimbarea orei de vară ar trebuie să ne abținem de la a consuma alcool sau preparate grase înainte de somn.

De asemenea, cinele grele și gustările înainte de culcare pot afecta calitatea somnului. Evitați consumul de cafea! Nu o consumați înainte de culcare., ci  trebuie băută cu șase ore înainte de culcare.

Asigurați-vă că dormiți cel puțin șapte ore în fiecare noapte înainte și după trecerea la ora de vară. Petreceți mai mult timp în aer liber.