Zilele trecute, la Judecătoria Giurgiu, societatea ROMTELECOM încerca să-şi recupereze prejudiciul de la un hoţ de cabluri telefonice, care furase cu sutele de metri dintr-o reţea locală. Cu două săptămâni în urmă, mai multe firme din municipiu ce îşi au sediile sau punctele de lucru adiacent şoselei Bucureşti, la ieşirea din municipiu au avut telefoanele şi reţeaua de internet paralizată din cauza unor astfel de sustrageri de cabluri de cupru. Furtul de cablu din cupru continuă „să înflorească” nu numai în judeţul nostru sau în ţară, ci şi peste graniţe, acolo unde unii dintre conaţionalii noştri s-au dus să „muncească” (ciordească!)

Ciorditorii au furat cablul cu tot cu stâlp

După ce cinci români au fost prinşi că au furat 4.000 de metri de cablu dintr-un parc de captare a energiei solare, din provincia Madrid, presa străină a scris că Galicia (Spania) este de ceva vreme zona preferată de acţiune a hoţilor români de cupru. Furturile se înregistrează mai ales în parcurile eoliene, metalul obţinut din acestea având o cotă bună pe piaţă, cu un preţ ce creşte mereu şi constant. O familie de români a fost surprinsă de Garda Civilă având într-o furgonetă, pe lângă un fier vechi şi cabluri de cupru, furate, şi un stâlp de iluminat public, din metal. Jurnaliştii iberici se plâng că în provincia Lugo canalele străzilor au rămas fără capace, lucru care ne aduce aminte de exasperarea autorităţilor giurgiuvene de acum câţiva ani faţă de acest fenomen.

„Afacerile” furtului de cupru sunt gestionate de reţele bine organizate

Cererea mare pentru acest metal a dus la formarea unor reţele bine organizate, ce dau bătăi de cap poliţiştilor europeni. Căile Ferate din Belgia au anunţat că furturile de cabluri de cupru au revenit „la modă“ anul acesta, după ce în 2009 se înregistrase o scădere a acestor activităţi. Conform presei belgiene, printre cei care se ocupă cu astfel de furturi se numără şi românii. Deci, atenţie!, nu numai românii. Compania feroviară belgiană a dat asigurări că furturile de cabluri de cupru nu influenţează securitatea călătorilor. Furturile de cupru, un metal folosit în numeroase sectoare, s-au transformat în ultimii ani într-o „afacere” gestionată de reţele bine organizate Căile ferate sunt „victimele” predilecte, dar hoţii nu se sfiiesc să fure şi din întreprinderi sau chiar de pe proprietăţi private. Cu ceva timp în urmă, cinci români au fost prinşi de poliţia germană în timp ce încărcau într-o maşină cu număr francez circa 30 de kilograme de cupru furate de la o firmă din Offenburg. Câteva zile mai târziu, poliţiştii francezi au surprins şase români în timp ce furau o tonă de metale. „Fenomenul este în creştere. Alimentează economia subterană şi aduce prejudicii firmelor, deoarece aceste deşeuri sunt reciclabile”, a explicat un jandarm, citat de portalul „La Dépeche”.

Recompense de mii de lire pentru turnătorii hoţilor de cablu

Exasperaţi de numărul mare al furturilor de cabluri la calea ferată, oficialii Căilor Ferate Britanice (Network Rail) din comitatul Yorkshire, nord, au anunţat recent că oferă recompense în valoare de 1.000 de lire sterline (1.200 de euro) pentru persoanele care oferă informaţii despre hoţi. În ultimele 12 luni, furturile de cablu au provocat întârzieri de aproape 800 de ore şi pagube de peste 700.000 de lire sterline (842,8 milioane de euro), sumă ce reprezintă doar compensaţiile oferite călătoriilor. Pe 23 ianuarie, 35 de trenuri au anulate după un furt într-un comitat vecin, Greater Manchester.  „După ameninţarea teroristă, furtul de cabluri rămâne în continuare cea mai mare provocare pentru Poliţia de Transport. Poliţia vieneză a prins recent în flagrant un român în timp ce fura cabluri de pe o proprietate aflată în apropiere de Gara de Sud. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, le-a mărturisit senin poliţiştilor că a furat de 10 ori cabluri de cupru  care au fost folosite în cadrul micii sale afaceri. Căile ferate austriece (ÖBB) s-au trezit cu o pagubă de circa 12.500 de euro, după ce mai mulţi bărbaţi au furat 4,4 tone de cabluri de cupru, în provincia Styria, sud-est. Potrivit publicaţiei Verdens Gang, în Norvegia operează mai multe bande organizate de români, care „s-au specializat” pe furturi de cabluri. Ultima „ispravă” s-a produs luna trecută când  cinci tone de cabluri, în valoare de peste un milion de coroane norvegiene (circa 127 de milioane de euro), au fost furate la scurt timp după ce au fost instalate pe o linie ce urmează să facă legătura între oraşul Holmenkollen şi trambulinele de schi, unde vor avea loc, în iarnă, Campionatele Mondiale de Schi Nordic.

Rromii români au pus în pericol trenurile de mare viteză dintre Paris şi Londra

Însă „cea mai mare lovitură” a hoţilor de cupru aparţine unor rromi, originari din România, care au fost în atenţia presei europene luna trecută, după ce au perturbat circulaţia mai multor TGV-uri în Franţa, furând trei kilometri de cablu electric, la Ronchin, în apropiere de Lille. Aşa se face că  circa 120 de trenuri de mare viteză care se îndreptau spre Lille, dar şi Eurostaruri ce se deplasau pe ruta Paris-Londra au avut întârzieri şi de o jumătate de oră, întrucât semnalizarea şi alimentarea cu electricitate nu au mai funcţionat în lipsa cablurilor electrice. Creşterea numărului de furturi de cabluri de cupru este pusă pe seama majorării preţului acestui metal, precum şi pe lipsa unei legislaţii în ţările europene care să facă dificilă comercializarea cuprului furat.  Belgia a avut o astfel de lege, dar a abrogat-o în iunie. Aceasta obliga vânzătorii de cupru să prezinte un act de identitate, precum şi un certificat de provenienţă a metalului. Momentan s-a decis mărirea numărului de camere de supraveghere şi al patrulelor. Totodată, compania belgiană de transport feroviar va folosi elicoptere ale poliţiei federale. La o astfel de măsură a recurs şi compania de electricitate Central Networks din comitatul Lincolnshire, estul Angliei, unde hoţii au tăiat de mai multe ori cablurile electrice.

Occidentul caută metode ingenioase pentru a combate furturile

În lupta cu hoţii de cabluri care îi provoacă pagube majore, compania de telecomunicaţii BT a lansat o armă pe care o vor folosi şi Căile Ferate Britanice. „SmartWater” este o cerneală invizibilă, care poate fi detectată doar de ultraviolete. Hoţii vor fi „stropiţi” cu această substanţă în momentul în care vor atinge cablurile, fără a-şi da seama. Cerneala va rămâne imprimată pe piele timp de 60 de zile. Ea a început deja să fie folosită cu titlu experimental în Londra, BT intenţionând să extindă utilizarea ei în toată ţara, până la sfârşitul acestui an. Pe plan mondial, cererea de cupru se va majora cu patru procente. Bun conductor, uşor de prelucrat şi foarte rezistent, cuprul este folosit la fabricarea conductelor de gaz, apă şi la sistemele de încălzire şi climatizare. Telecomunicaţiile şi construcţiile sunt alte domenii în care cuprul este o materie primă de bază, de aici preferinţa hoţilor pentru acest metal.

Întrebaţi câte cazuri de furturi de cabluri şi obiecte din metal au înregistrat în ultima vreme, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Giurgiu ne-au spus: ”În primele trei luni ale acestui an am fost sesizaţi cu privire la aproximativ 70 de astfel de cazuri, în care au fost reclamate furturi de cabluri ale reţelelor de telefonie sau televiziune prin cablu, dar şi de metale feroase şi neferoase, numărul acestor cazuri fiind în uşoară creştere faţă de anii precedenţi.”

F.T.