Cine cumpără o felie de ţară?

Terenurile agricole, noul boom imobiliar

Peste şase luni, străinii vor putea cumpăra fără nici o restricţie terenuri agricole în România. Specialiştii cred că ar putea fi un nou boom imobiliar, însă riscurile sunt pe măsură: din „nu ne vindem ţara” ajungem la „vindem România la hectar”.
Astfel, cine vrea să facă investiţii speculative – să cumpere teren agricol în ideea că, din 2014, odată cu ridicarea interdicţiei, hectarul de teren agricol se va scumpi – o poate face prin aceeaşi metodă: înfiinţează un SRL sau un S.A. care poate cumpăra oricât de mult teren. Pe lângă faptul că achiziţia de terenuri agricole poate aduce profit la revânzare, astăzi se câştigă bani frumoşi din agricultură. Preţurile terenurilor agricole româneşti tind să ajungă la nivel european. și nu ar surprinde pe nimeni dacă peste 5-10 ani un hectar de teren agricol în România se va vinde cu 7-8.000 sau chiar 10.000 de euro, în contextul în care la nivel global se vorbeşte tot mai mult despre creşterea consumului de produse agricole. În Europa, România este pe locul întâi în ceea ce priveşte înstrăinarea terenurilor destinate agriculturii. La nivel global, ţara noastră stă lângă Liberia, Laos, Paraguay, Sierra Leone şi Indonezia, scrie Cotidianul.ro.
Ziua Mondială a Refugiatului, marcată prin activități culturale și sportive

Agenția ONU pentru Refugiați și Inspectoratul General pentru Imigrări marchează Ziua Mondială a Refugiatului, celebrată în fiecare an la 20 iunie, prin activități menite să promoveze cunoașterea și respectarea diversității culturale, etnice, lingvistice și sociale, precum și a valorilor democratice. În cele șase Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Timișoara, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare, Giurgiu și București, administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, vor fi organizate competiții sportive între echipe formate din refugiați și personalul centrelor de cazare, o expoziție de fotografie și pictură tematică privind aspecte din viața persoanelor refugiate din țara de origine, obiecte tradiționale sculptate, realizate de refugiații, dar și excursii și drumeții cu multiple valențe de cunoaștere și informare, ce prilejuiesc familiarizarea cu valorile, tradițiile și obiceiurile românești. În București, joi și vineri, UNHCR prezintă evenimentul public „Refugiu și subzistență. Povestea mai multor călătorii”, o proiecție multimedia De Art Works Projects for Human Rights, ce conține fotografie, muzică și film, care vor fi proiectate pe fațada clădirii istorice „Hanul Manuc”.

În acest an, a crescut semnificativ numărul cererilor de azil depuse de către cetățenii sirieni, având în vedere situația existentă în țara de origine, informează Curentul.
Rata șomajului a fost de 7,5%, în primul trimestru din 2013

Rata șomajului a fost 7,5%, iar rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a atins 58,1%, în primul trimestru al acestui an, a anunțat, vineri, Institutul Național de Statistică (INS).
Rata de activitate a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,0%.
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) de 58,1% a crescut față de cea înregistrată în trimestrul corespunzător din anul precedent (+0,1%) și a scăzut față de cea înregistrată în trimestrul anterior (-1,2%).
Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbați (65,1%, față de 51,1% pentru femei) și pentru persoanele rezidente în mediul rural (58,5% față de 57,8% în mediul urban).
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,6%.
Rata șomajului a fost de 7,5%, în creștere față de trimestrul anterior (6,9%) și în scădere față de trimestrul corespunzător din anul precedent (7,6%).
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 1,6 puncte procentuale (8,2% pentru bărbați față de 6,6% pentru femei), iar pe medii rezidențiale, de 3,1 puncte procentuale (8,9% pentru mediul urban, față de 5,8% pentru mediul rural).
Rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,8%) în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani, informează CURENTUL.
Ce judeţe au atras cele mai multe tichete în programul RABLA 2013
Colectorii din Vâlcea, Gorj, Sibiu şi Alba au primit cele mai multe tichete în cadrul Programului „Rabla”, în timp ce cele mai puţine vouchere au fost în Ialomiţa, Călăraşi şi Vaslui, potrivit datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
În perioada 19 – 21 iunie 2013, în funcţie de cererile depuse de colectori şi de deconturile făcute de aceştia, Administraţia Fondului pentru Mediu a distribuit toate tichetele alocate persoanelor fizice şi a publicat pe site-ul instituţiei (www.afm.ro) situaţia distribuirii tichetelor pe fiecare colector. Decizia a fost luată pentru a elimina orice suspiciune cu privire la modul de distribuire a acestora, precizează AFM, potrivit Curierulnaţional.ro

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Află cum vor arăta SUBIECTELE și ce SPAIME au elevii la PROBA de LIMBA română

Absolvenții de clasa a VIII-a vor intra, de mâine, /25 iunie/ în focurile examenului de Evaluare Națională. Pe lângă emoțiile date de camerele video de supraveghere, elevii au temeri și în privința subiectelor la proba scrisă de Limba română. Anul trecut, una dintre cerințe le-a dat de furcă până și dascălilor, lingviștilor, părinților și chiar șefilor de la Educație, după ce s-a constat că era plină de neclarități. Examenul va continua pe 26 iunie, cu proba la limba maternă, și pe 27 iunie, cu proba de matematică, urmând ca primele rezultate să fie afișate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie – 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu, scrie EVZ.ro
România riscă să piardă şi pacienţii, nu doar medicii şi asistenţii, odată cu intrarea în vigoare a Directivei UE 24/2011

România riscă să piardă nu doar medicii şi asistenţii, ci şi pacienţii odată cu intrarea în vigoare în luna octombrie a acestui an a Directivei Uniunii Europene 24/2011, care obligă statul român să le ramburseze bani de tratament în alte ţări, relevă un comunicat al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ din România (FSSR).
Potrivit sursei citate, migrarea pacienţilor înregistrează deja în vestul ţării cote alarmante, în condiţiile în care mii de români se tratează în spitalele din Ungaria, la Szeged, Gyula şi Debrecen, preferând să plătească din buzunar costul unor servicii medicale de calitate.
“Principala consecinţă a directivei o va constitui faptul că pacienţii vor urma medicii români în ţările de destinaţie. Evident, este în primul rând de pacienţii care au cel puţin un nivel mediu, permiţându-şi un astfel de efort financiar, cei săraci urmând a încerca să-şi găsească alinarea în ceea ce va rămâne din sistemul sanitar românesc”, se mai menţionează în comunicatul FSSR.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES).
scrie financiarul.ro
Personal- Vor migra şi giurgiuvenii preluând acelaşi model din vest, în aceste condiţii, la vecinii bulgari, pentru a beneficia de serviciile de acolo? Vezi exemplele din turism, asigurări auto, etc care atrag anual tot mai mulţi români la vecinii de peste Dunăre. Nici măcar apropierea de Capitală să nu mai constituie un interes în viitor pentru pacienţii de la Dunăre? A. STAN

Europa Travel: Accidentul din Muntenegru va scădea vânzările pentru circuitele cu autocarul, pe temen scurt şi mediu
Vânzările pentru circuitele cu autocarul vor scădea pe temen scurt şi mediu, din cauza impactului emoţional pe care îl are accidentul nefericit al turiştilor care călătoreau în Muntenegru, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Teodor Călimănescu, general manager Europa Travel. Excursiile cu autocarul vor fi afectate, mai ales pe destinaţiile extracomunitare, unde infrastructura nu este la fel de bună ca în ţări din Uniunea Europeană unde agenţiile româneşti de turism organizează cele mai multe circuite. Pe termen scurt şi mediu turismul de circuit cu autocarul pe zonele non-UE, unde şoselele sunt înguste şi nu prea bine semnalizate, va fi clar afectat, mulţi români îndreptându-se către circuitele cu avionul. Încă o dată atenţionez turiştii cu privire la cumpărarea asigurărilor de călătorie, mai ales pentru spaţiul extracomunitar. Dacă tot dai 300 de euro pe o excursie, de ce să nu plăteşti şi 10 euro pentru o asigurare? Transportatorii au obligaţia să îşi facă un RCA special pentru ţările extracomunitare, precum şi o asigurare pentru bagaje şi călători, inclusiv costuri de repatriere, dar sumele primite în caz de accident sunt mici’, a declarat pentru AGERPRES, Răzvan Pascu, consultant în turism la Travel Communication România, conform incomemagazine.ro
Arabella STAN