luni, aprilie 28, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu continuă centralizarea culturilor afectate de secetă

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu continuă centralizarea culturilor afectate de secetă

0

La data de 15 septembrie s-a încheiat termenul alocat verificărilor în teren a culturilor înființate în această primăvară, afectate de seceta prelungită din lunile de vară. În acest sens, cele cinci comisii mixte constituite prin ordin de prefect au efectuat verificările în teren, până la sfârșitul acestei luni urmând să fie finalizată centralizarea tuturor terenurilor cultivate, afectate de secetă.

Comisia verifică și constată, la solicitarea și înștiințarea fermierului, care o face către Primărie. De la momentul depunerii înștiințării de către fermier, în 24 de ore, primăria, prin comitetul local pentru situații de urgență trebuie să facă un raport operativ pe care îl înaintează apoi către Direcția Agricolă. Raportul operativ respectiv devine parte a unei situații centralizatoare, care se transmite apoi la Prefectură, și stă la baza întocmirii documentației de constituire a comisiei.

Au fost aduse îmbunătățiri ale normelor de aplicare, întrucât au existat unele scăpări, în special în ceea ce privește limitele de depunere a înștiințărilor și efectuarea verificărilor.”, preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu, Petra Ochișor.

Dacă la culturile înființate în toamnă nu era specificată perioada de depunere a înștiințării, precum și a verificării din teren, pentru culturile înființate în primăvară au fost specificate clar termenele până la care se depun aceste documente. Astfel, până la 1 septembrie se depun cererile și înștiințările la Primărie, urmând ca, până în data de 15 septembrie să se facă efectiv verificarea și constatarea în teren.

Am reușit să facem, cu cele 5 comisii constituite (reprezentant DAJ, APIA, primărie), verificări. Din păcate, am găsit și suprafețe ce fuseseră raportate ca fiind afectate de secetă, dar care erau deja recoltate. La acest moment se lucrează la centralizarea proceselor verbale, aspect ce trebuie finalizat până pe data de 30 septembrie. Faptul că primăria nu a transmis în 24 de ore înștiințarea fermierului că are suprafețe de cultură afectate de secetă nu cade în competența comisiei sau direcției agricole.

Pentru culturile înființate în primăvară, ne-au parvenit înștiințări pentru 59.000 de hectare de teren, cu afectare de la 35 chiar și la 95% – porumb și floarea soarelui. Cea mai afectată zonă este cea din estul județului – Valea Dragului, Hotarele, Herăști, Vărăști, Colibași, Prundu, Greaca, unde vorbim de zone afectate chiar în proporție de 95%, dar și în partea de nord a județului – Florești Stoenești, Joița, Roata. Acolo sunt mai mult persoane fizice, care cultivă suprafețe relativ mici, pentru gospodărie. Atenție, însă! Unul dintre criteriile pentru a putea beneficia de sprijinul acordat de stat este ca fermierul să fie înscris în baza de date APIA, deoarece ei sunt cei care fac plățile.”, a mai precizat Petra Ochișor.

În ceea ce privește valoarea despăgubirii, aceasta nu a fost încă stabilită de Guvern, urmând ca acest aspect să fie definitivat după centralizarea, la nivel național, a tuturor suprafețelor afectate de secetă.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
37 %
5.1kmh
0 %
lun
17 °
mar
17 °
mie
21 °
J
24 °
vin
21 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com