11709948_380064285526943_8947493637488799816_oMarți 19 aprilie la Giurgiu un eveniment a captat atenția întregii mass media locale. Una dintre societățile de top ale județului nostru, REOS PRODUCTION SRL  Giurgiu, a finalizat investițiile unui proiect început cu doi ani în urmă, cu sprijinul unei Asociații non profit din Norvegia, ”Innovation Norway”.

 Anul trecut în data de 30 iunie, la sediul societății din șos. București nr. 219, avea loc o întâlnire a factorilor decizionali din municipiu  și județ, având ca scop prezentarea stadiului de implementare a proiectului „Green Light Drive – Green Industry”. Un proiect cu totul inedit pe care Lucian Florea , managerul  general al societății l-a pus în aplicare alături de ceilalți trei asociați ai săi.  

Așa cum ne declara acesta asociații s-au lăsat provocați de faptul că viitorul este, vrem nu vrem,  al energiei regenerabile. Viața noastră, a tuturor este dependentă de sursele de energie, o energie pe care tot mai mulți o dorim ieftină și nepoluantă – menționa în acest sens Lucian Florea.  Plecând de la această premisă asociații firmei au decis să implementeze, cu ajutorul unui grant norvegian, proiectul „Green Light Drive – Green Industry”.

 Iată de ce primarul Nicolae Barbu, atașatul comercial al Austriei, Peter Schneider , consultantul austriac  al firmei giurgiuvene, împreună și cu alți reprezentanți ai unor instituții și firme din Giurgiu au vizitat anul trecut  birourile moderne și hala de producție a societății REOS Production – o fabrică moderna, în care au primit un loc de muncă circa 200 de angajați, în majoritatea lor, tineri. 

 reos-3

Foto: Managerul firmei Reos Production , Lucian FLOREA (dreapta) și primarul Nicolae BARBU 

Managerul firmei ne preciza că proiectul își propusese câteva scopuri precise: * Creșterea eficienței energetice a unității de producție a firmei prin reducerea pierderilor energetice si prin producția de energie electrică, ecologică, fotovoltaică pentru consumul propriu, dar si pentru consumul din zonă al altor agenți economici sau case de locuit; * Dezvoltarea unei unități de producție prin asimilarea în fabricație a unor lămpi de iluminat cu LED ( tehnologie de ultimă generație) și nu în ultimul rând * Dezvoltare economica durabilă a firmei REOS Production, cu un impact favorabil asupra mediului înconjurător.

 Pentru realizarea tuturor acestor lucruri s-a avut în vedere punerea în funcțiune a unei linii de producție, prin achiziționarea utilajelor din Norvegia și a tehnologiei necesare.  Iată de ce în cadrul proiectului s-a efectuat extinderea spațiului de producție, depozitare și birouri moderne și realizarea unei fațade noi, sistematizarea curții; izolarea termica a spatiilor de producție, depozitare și administrare, prin refacerea acoperișului și termoizolarea clădirilor, izolare care conduce la creșterea gradului de confort pentru personalul angajat, atât pe timp de vara cât și pe timp de iarna, concomitent cu reducerea consumului de energie pentru atingerea acestui obiectiv  – ne mai spunea Lucian Florea.

 Dezvoltarea liniei de producție pentru lămpi LED vine în întâmpinarea nevoii de a utiliza echipamente pentru iluminat care să folosească ultimele tehnologii disponibile pe piață la acest moment, echipamente produse pe plan local, o premieră extrem de benefică pentru comunitate. Avantajele folosirii tehnologiei LED sunt incontestabile. Trebuie precizat că în prezent, tehnologia cu LED-uri este alternativa cea mai eficienta și durabilă în ceea ce privește  sursele de lumină tradiționale.

Partea esențială din cadrul proiectului a reprezentat-o construirea centralei electrice fotovoltaice pentru producerea de energie electrică „verde” – preciza managerul firmei.  Un an a ținut cercetarea împreună cu echipele de ingineri de la ”Q Free”, un uriaș grup industrial cunoscut în toată lumea.Trebuie spus că ceea ce producem noi aici nu este o simplă lampă care se aprinde și se stinge, la comandă și care reduce energia consumată. Ea este o lampă inteligentă cu o garanție de 15 ani a cărei mentenanță nu implică un efort major. Totul este controlat de la un pupitru de comandă. O astfel de lampă, la o putere de 300 de W,  consumă cât una la doar 100. Ea se reglează în funcție de factorii externi: trafic de autoturisme, de persoane din zonă, chiar și în funcție de existența altor surse de lumină precum panourile publicitare , de exemplu. La acest moment noi producem în serie această lampă , continuând să participăm la cercetări , sperând ca pe viitor să avem și exclusivitate în privința fabricării ei, vânzarea rămânând deocamdată în grija partenerului nostru norvegian.

Managerul firmei giurgiuvene ne mai  spunea că acest proiect înseamnă totodată mai multe locuri de muncă. Decizia noastră de a produce aceste lămpi aici a fost aceea că majoritatea dintre noi aparținem acestui oraș și sperăm ca el să fie într-o zi implementat și în Municipiul nostru. Pe cei curioși  îi anunțăm că am donat Primăriei Giurgiu un număr de 27 de astfel de lămpi, în valoare de aproape 5000 de euro, ce au fost montate déjà în zona sensului giratoriu din dreptul Spitalului județean Giurgiu.

Lucian Florea  speră ca foarte curând să se înființeze în România o reprezentanță care să ofere atât informații potențialilor clienți , dar să furnizeze în același timp relații privitoare la costuri și vânzarea produsului ecologic.

În acest moment suntem pregătiți să ieșim cu acest produs pe piață. Avem déjà o echipă de salariați, instruită în acest scop.  Ne-am gândit chiar la formarea unor clase la nivelul sistemului de învățământ local. În acest scop am avut déjà o întâlnire cu inspectorul general prof. Gigi Oprișan , pentru înființarea cât de curând a unor clase care să ne asigure tehnicieni – electroniști, ce vor deveni viitorii noștri salariați. Prețul de producție ajunge acum la 170 de euro /lampă la care intervine adaosul comercial și celelalte… Un preț care scade, evident, în funcție de cantitatea solicitată. Noi sperăm însă ca pe viitor să reușim să scădem acest preț de producție pentru ca produsul să devină cât mai atractiv și din punct de vedere al prețului pe piață.

Întrebat dacă la momentul acesta produsul fabricat la Giurgiu are și o piață de desfacere , Lucian Florea ne-a precizat: Prima solicitare va veni cu siguranță din partea țărilor estice, unde sistemele sunt îmbătrânite, neconforme din punct de vedere energetic, ele fiind încet, încet obligate să respecte normele europene în această privință. Sperăm în același timp ca și Municipiul Giurgiu să acceadă la acest sistem ”verde” de iluminat , urmând ca foarte durând să înaintăm primăriei o propunere în acest sens.

Lucian Florea ne mai declara că pe lângă ideea de dezvoltare durabilă, s-a avut în vedere și dezvoltarea capacităților de construcții, servicii și know-how local, în realizarea proiectului implicându-se și societăți din Giurgiu: SC RAF CONSTRUCT SRL  (lucrări de construcții si izolare), SC CRISIR INSTAL ( construirea centralei fotovoltaice), SC ENERGY SAVING SRL, Singureni (responsabil cu proiectarea de arhitectură și electrică, achiziția și asamblarea tuturor echipamentelor, efectuarea probelor și testelor necesare punerii în funcțiune a centralei fotovoltaice), SC GIURGIU SOLAR GROUP SRL (consultant și integrator, responsabil cu proiectarea de arhitectură și rezistență).

Dezvoltarea unei linii de producție pentru lămpi LED vine în întâmpinarea nevoii de a utiliza echipamente pentru iluminat care să folosească ultimele tehnologii disponibile pe piață la acest moment, echipamente care să fie produse pe plan local, așa cum precizam anterior. În acest fel vom realiza alinierea producției la directivele europene, care prevăd înlocuirea totală a lămpilor clasice cu lămpi cu tehnologie led.

Iată cum o societate locală, REOS Production SRL, reușește să demonstreze că avem și noi capacitatea de a produce , în Giurgiu, produse de înaltă tehnologie , asigurând în același timp nu numai renume Municipiului, ci și un anumit număr de locuri de muncă, oferind totodată – așa cum subliniam în cuprinsul acestui material – alternative în privința unei profesii  tinerilor din această comunitate.

(Florian TINCU)