DSC_0211Regizorul Cristian Mihăilescu a declarat miercuri seara, la închiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Teatrelor Dunărene, că Giurgiu a fost pentru o seară capitala teatrului şi culturii româneşti.

‘Vreau să spun că sunt onorat şi fericit că am avut prilejul să fac această premieră mondială, ‘Oreste, Regele Sunetelor’, de Ioan Petru Culianu. Este unul dintre marii români din toate timpurile, poate încă insuficient cunoscut în România, meritul este al acestui eminent dramaturg, critic teatral, om de cultură, Mircea M. Ionescu, directorul Teatrului Tudor Vianu, care a avut ideea asta strălucită de a aduce pe scenă pentru prima oară un text de Culianu. Este pentru prima oară în lume când un spectacol pe un text de Culianu vede lumina rampei, iar rezultatul îl vedeţi, Giurgiu poate fi socotit în acest moment capitala teatrului şi culturii româneşti’, a declarat miercuri seara, pentru AGERPRES, regizorul Cristian Mihăilescu.

Acesta, împreună cu soprana Felicia Filip a cărei participare a marcat textul lui Culianu în spectacolul ‘Oreste, Regele Sunetelor’, au primit Trofeul Festivalului Teatrelor Dunărene din partea organizatorului, directorul Teatrului Tudor Vianu, Mircea M. Ionescu.

‘Mulţumesc tinerilor actori din distribuţie, Mihai Niţu, Raluca Botez şi Mihai Râpan, lui Daniel Divricean pentru scenografie şi lui Alexandru Burdea pentru muzică. Este un spectacol drept, cum nu aţi văzut până acum la Giurgiu. Vreau să ofer Trofeul Festivalului distinsei doamne Felicia Filip, mesager de aur al artei româneşti în lume, luni seară regina oraşului Milano în concertul de încheiere al expoziţiei universale, miercuri seară regina scenei din Giurgiu în aplauzele dumneavoastră, şi minunatului, remarcabilului regizor Cristian Mihăilescu, care a acceptat să lucreze cu sufletul, absolut cu sufletul pentru acest spectacol (…) Este cel mai frumos spectacol din istoria teatrului giurgiuvean în ultimii şase ani, iar dacă oficialităţile de top din Giurgiu care au avut invitaţii nu au ajuns în sala de spectacole nici la un asemenea eveniment istoric, nu am cuvinte. Aplauzele publicului au spus totul pentru cei care au lipsit şi zborul meu nu îl frânge nimeni’, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea M Ionescu.

De asemenea, directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare, a avut cuvinte de apreciere pentru festivalul de teatru de la Giurgiu. ‘E greu de vorbit despre un festival în care sunt prezent o singură seară, dar cred că ceea ce a făcut Mircea M. Ionescu la Giurgiu chiar dacă nu a fost recunoscut cum se cuvine de autorităţi, după câte înţeleg, va rămâne în memoria colectivă. Un festival care are şira spinării, are o idee, are o ţintă, este întotdeauna, ca şi teatrul, nemuritor’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Teatrului Masca.

Printre cei care s-au aflat miercuri seara în sala de spectacole a Teatrului ‘Tudor Vianu’ s-au mai numărat şi preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, teatrologul Zeno Fodor, dramaturgul Dinu Grigorescu.

Festivalul Teatrelor Dunărene s-a desfăşurat în perioada 16- 21 octombrie şi a cuprins spectacole de la teatre din Austria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, de la Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu şi de la Teatrul Naţional din Bucureşti. AGERPRES