Acum mai bine de un an, o parte din locuitorii comunei Iepureşti întocmeau o listă cu semnături în favoarea organizării unui referendum pentru încetarea mandatului primarului Ghoerghe Păunescu. De atunci, a urmat o serie de procese în justiţie, între Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, care refuzase să desemneze, conform legii, un reprezentant în Comisia de organizare a referendumului. La data de 5 septembrie, însă, rămânea definitivă şi irevocabilă o hotărâre a Tribunalului Giurgiu, care obligă Consiliul Judeţean să-şi desemneze un reprezentant în acea comisie, termenul-limită pentru această desemnare fiind data de 5 octombrie.

În şedinţa ordinară a lunii septembrie, de joi, 29 septembrie, pe ordinea de zi a fost inclus şi acest proiect de hotărâre. Numai că ceea ce ar fi trebuit să fie o dezbatere punctuală s-a transformat într-un adevărat scandal politic, cu multe acuze reciproce ale consilierilor PNL şi PDL. Iniţial, preşedintele Dumitru Beianu a prezentat, pe scurt, situaţia, precizând că instituţia se află în faţa unei situaţii pe care trebuie să o rezolve legal, iar reprezentanţii Comisiei juridice au apreciat că, fiind vorba despre o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aceasta trebuie respectată, iar Consiliul Judeţean trebuie să-şi desemneze reprezentant în Comisia pentru referendum.

Problemele au început atunci când s-a solicitat înaintarea de propuneri pentru acest reprezentant; şi aceasta pentru că prima propunere l-a vizat pe vicepreşedintele Dumitru Gavrilă. Gavrilă a refuzat, însă, categoric, amintindu-şi de ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale de la Floreşti-Stoeneşti şi acuzând PDL atât de mită şi nereguli în acele alegeri, cât şi de faptul că doreşte cu orice chip schimbarea primarului de la Iepureşti. ”Nu putem uita ce s-a întâmplat la alegerile de la Floreşti, când toată Instituţia Prefectului, în frunte cu prefectul de la acea oară, Stănişteanu, toţi şefii deconcentratelor, şeful Poliţiei de atunci, Nicolae Dobrin, erau în campanie electorală la Floreşti… Nu putem uita ce au făcut jandarmii acolo şi nici cum Poliţia a închis ochii în faţa numeroaselor cazuri flagrante de mită electorală…. Mi-e teamă că şi la Iepureşti se va întâmpla acelaşi lucru şi, de aceea, nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva”, afirmă Dumitru Gavrilă.

Replica democrat-liberalilor nu s-a lăsat aşteptată, Daniel Burdulea precizând că partidul pe care îl reprezintă nu are niciun  amestec în organizarea acestui referendum şi că, în ceea ce priveşte alegerile de la Floreşti, şi preşedintele CJ, şi vicepreşedintele Gavrilă, şi vicepreşedintele Ţone şi mulţi alţi liberali de frunte erau, la rândul lor, în campanie electrorală, împărţind, şi ei, cadouri electorale. ”Personal, nu am cunoştinţă că la acele alegeri s-ar fi comis ilegalităţi ori fraude şi nu noi, consilierii PDL, am cerut referendum la Iepureşti, ci cei 700 de locuitori ai comunei care au semnat acele liste”, spune Burdulea.

Problema listelor de semnături a fost abordată de consilierul Georgeta Mihuţ, preşedinta Comisiei Juridice, care a precizat că a fost în sală la judecarea acestor procese şi că sunt foarte mulţi locuitori ai comunei Iepureşti care au dat declaraţii notariale că semnăturile care apar pe listele respective nu le aparţin, acest lucru putând duce până la întocmirea de dosare penale pe numele celor care au falsificat listele şi semnăturile.

Prezent în sala de şedinţe, şi primarul Gheorghe Păunescu şi-a susţinut punctul de vedere, acuzându-i, la rândul său, pe consilierii locali ai PDL din Iepureşti că, de 3 ani, îi boicotează permanent activitatea, refuzând să aprobe proiectele de hotărâre propuse de acesta, motiv pentru care, susţine primarul, s-au pierdut sume importante de bani şi proiecte la fel de importante, cum ar fi cel legat de alimentarea cu apă a comunei. Păunescu susţine că, din cauza aceluiaşi boicot al consilierilor democrat liberali, Primăria nu are curent, apă, telefon, internet… totul fiind, în opinia primarului, o răzbunare strict personală a consilierilor PDL la adresa sa. De altfel, Gheorghe Păunescu spune că a solicitat Conbsiliului judeţean să nu mai aloce niciun leu comunei Iepureşti,  pentru că banii nu pot fi folosiţi, în condiţiile în care consilierii PDL refuză sistematic să voteze proiectele de hotărâre.

După multe alte intervenţii ale consilierilor judeţeni, s-a ajuns la propunerea ca acest proiect de hotărâre să fie amânat, numai că preşedintele Dumitru Beianu a precizat că termenul limită până la care Consiliul trebuie să-şi desemneze reprezentantul în Comisia de referendum este 5 octombrie, deci nu poate fi amânată luarea unei decizii. În aceste condiţii, s-au cerut noi propuneri, iar singura propunere înaintată până la urmă a fost consilierul democrat liberal Daniel Burdulea. Consilierii au votat, apoi, pe rând, în ordine alfabetică, fiind vorba despre vot secret. Numai că, la numărarea voturilor, s-a constatat că doar 7 voturi au fost în favoarea lui Daniel Burdulea, deci propunerea a fost respinsă.  Discuţiile s-au terminat ”în coadă de peşte”, pentru că nu este clar ce se va întâmpla acum, dacă va mai fi convocată o nouă şedinţă extraordinară pentru reluarea discuţiei pe acest subiect sau dacă, pur şi simplu, Consiliul judeţean nu va respecta o hotărâre judecătoarească defintivă şi irevocabilă.

Cristina MOISE