scoala-mare_0În perioada 1 – 12 septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Cosumatorilor (A.N.P.C.) Giurgiu, a efectuat 27 de acțiuni de control cu privire la comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare în județul Giurgiu, în cadrul cărora au constatat o serie de nereguli…

  În ceea ce privește comercializarea rechizitelor, comisarii A.N.P.C. Giurgiu au constatat că 5 operatori economici aveau la comercializare produse fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, cum ar fi: lipsă denumire și adresă producător/importator, nespecificarea materialelor din care sunt confecționate rechizitele, lipsă dimensiuni și intrucțiuni de întreținere ale acestora.

Stăm prost cu traducerile

Printre neregulile depistate în cazul comercializării rechizitelor s-a numărat și vânzarea de acuarele, markere, seturi culori, plastelină și ghiozdare, toate importate din China, fără informații traduse în limba română. Referitor la comercializarea uniformelor școlare, s-a descoperit că un operator avea la comercializare pantaloni și cămăși băieți (parte a uniformei școlare) importați din Turcia și China, fără elemente de identificare și caracterizare traduse în limba română. Poate pentru unii aceste lucruri sunt considerate detalii , dar încercați la rândul d-stră să cumpărați ceva, traducându-vă singuri din chineză sau turcă!  De asemenea, 9 operatori economici aveau la vânzare uniforme școlare pentru fete și băieți (indigene și din import), fără marcarea pe suport durabil a compoziției fibroase și a instrucțiunilor de întreținere.

Amenzi de peste 30.000 de lei

        În urma controlului tehnic desfășurat, au fost întocmite 19 procese verbale de constatare a contravenției, prin care s-au dispus măsuri de oprire temporară a comercializării produselor până la remedierea deficiențelor și intrarea în legalitate a rechiziltelor (în valoare de 5907 lei), respectiv a uniformelor școlare (în valoare de 8475 lei). Totodată, au fost aplicate 17 amenzi în valoare de 34.500 lei și 7 avertismente.

(Teodora NICOLAU)