În perioada 10-11 aprilie a.c. poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu au organizat acţiuni de prevenire şi constatare a infracţiunilor şi contravenţiilor comise în domeniul comerţului ilicit.

La jumătatea săptămânii trecute un număr de peste 120 de poliţiştiau participat la acţiuni pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite cu produse agroalimentare sau provenite din contraband, activități desfăşurate în pieţe şi zona adiacentă, prin care se aduc prejudicii importante bugetului de stat. Poliţiştii giurgiuveni au efectuat acţiuni în zonele considerate cu risc, pentru constatarea faptelor antisociale de genul evaziunii fiscale, comerţului ilicit, transportului de bunuri şi produse agroalimentare fără documente de provenienţă, furturilor, cerşetoriei, etc.
Cu această ocazie, în zonele respective au fost efectuate razii şi instituite filtre rutiere urmărindu-se identificarea persoanelor cunoscute cu mod de comportament violent, a celor care nu-şi justifică prezenţa în zone cu risc criminogen, identificarea persoanelor care transportă bunuri cu mijloace auto fără documente de provenienţă sau suspectate că ar proveni din comiterea de infracţiuni, dar şi care deţin obiecte contondente interzise potrivit dispoziţiilor Legii 61/1991. De asemenea s-a avut în vedere creşterea vizibilităţii poliţiştilor în zonele de acţiune, totodată acţiunea având şi un caracter preventiv. Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, au fost constatate 199 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 79.750 de lei, din care 19 pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 74 pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 (republicată), privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar 106 pentru alte legi (circulaţia pe drumurile publice, paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, etc.), fiind confiscate bunuri în valoare de aproximativ 770 lei. În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au depistat şi două persoane care figurau ca urmărite naţional, fiind dispărute de la domiciliu.
La acțiuni au participat salariați din cadrul Inspectoratului şi subunităţilor de poliţie Giurgiu , din structurile de ordine publică, investigarea fraudelor, investigaţii criminale şi poliţie rutieră, cadre sprijinite de 20 de jandarmi din I.J.J. Giurgiu, dar şi de efective ale Poliţiei locale. (JGR)