Protestul giurgiuvenilor împotriva restricțiilor Guvernului a umplut, luni seara, străzile municipiului Giurgiu

0
1155

Luni 29 martie, bulevardul principal din Municipiul Giurgiu a fost luat cu asalt de o mulțime de persoane, în principal tineri, ce au dorit să demonstreze la rândul lor împotriva restricțiilor, multe din ele contradictorii și lipsite de logică, impuse în ultimele zile de Guvernul Cîțu.

Cel mai surprinzător pentru noi, este faptul că de data aceasta giurgiuvenii au ieșit în stradă, nicidecum ca la alte manifestații la care participau doar câțiva exaltați. Imaginile din mai multe orașe din țară (Constanța, București, Brăila, Timișoara…) prezentate de televiziuni, azi noapte, probabil i-au ambiționat pe puștii ăștia curajoși, care nu se ascund deloc în spatele spiritului de conservare, căruia cei mai mulți dintre noi îi cădem pradă.

De data aceasta pe străzile Municipiului a fost Revoluție…Mii de cetățeni, în modul cel mai civilizat, și-au strigat frustrările, cuvântul de ordine fiind: LIBERTATE!

După cum constatăm generația asta vrea să respire fără botniță, în ciuda riscurilor de tot felul pe care, după cum constatăm, și le asumă fără nicio reținere. Dar nu ăsta de fapt a fost motivul pentru care giurgiuvenii, ca și ceilalți cetățeni din țară au ieșit în aceste două zile în stradă.

Oamenii nu mai vor să cadă victimă bâlbelor și erorilor impuse de către Comisiile județene pentru Situații de Urgență care în situații identice, în localități cu aceeași rată de infectare, au avut o dublă măsură de a judeca lucrurile impunând măsuri și restricții diferite. Ce să înțelegem din asta?

Cei de la Deutche Welle scriau că Măsurile anti Covid sunt o mare fâsăială care dă măsura slăbiciunii periculoase și pe alocuri inepte, dar și a populismului periculos al acestui guvern.

Pentru localitățile care trec de 7,5/mie, ca și în cazul Giurgiului, restricțiile sunt de noaptea minții!

Guvernul nu vrea să arate că nu mai poate impune nimic, exact atunci când suntem cu ATI-ul plin, când frica de virus este la cel mai scăzut nivel, când lumea este mai obosită și tot mesajul în privința combaterii bolii a fost decredibilizat.

Bucureștiul, deși se află la un indice de infectare egal cu al altor localități aflate în carantină, a avut parte de niște limitări absolut simbolice. În timpul săptămânii, restaurantele (pratic închise) s-au mutat pe terase. Oamenii au continuat să petreacă, să se bucure, să trăiască, să fie fericiți…

Măsurile impuse precizează că vineri, sâmbata si duminica, nu se va mai putea circula după ora 20.00 și nu se va putea intra în market-uri după ora 18.00.

Păi și până vineri ce fac oamenii ăștia? Nu vor ieși, unde vor vedea cu ochii, la țară, la rude, la prieteni, pe unde vor putea? Observ cum vecinii de scară , se strâng în spatele blocurilor, la garaje, sparg câteva pungi cu semințe și de snaks-uri cu ceapă și golesc câteva PET-uri cu bere. Nu pentru că nu ar putea face acest lucru în casă, ci pentru că le este dor de a socializa.

Măsurile încearcă să ne convingă că după ora 20.00, Mucles! virusul trage pe dreapta și se culcă până dimineața.

Și dacă scurtezi programul de lucru al marketurilor, ce efect obții oare? Doar sporești aglomerația în timpul mai scurt de funcționare rămas, ce altceva. Scurtarea programului va provoca exact ceea ce vrei să eviți, aglomerația fiind mediul ideal de transmitere a infecției.

În privința Slujbei de Înviere, s-a optat pentru alte măsuri de neînțeles. În timp ce o Europă întreagă întâmpină Paștele cu prudență, unii cu lockdown, la noi, deși vârful de infectări este așteptat înainte de Paști (că doar de aia prelungim și vacanța elevilor, nu?) mai marii BOR au stabilit de comun acord cu reprezentanții Guvernului că la Înviere se va da liber!

Deși la început s-a anunțat că lucruile vor decurge normal doar până la ora 2.00 dimineața, ulterior lucrurile s-au sucit vorbindu-se deja de o noapte de Paște normală, doar amendată de niște restricții sanitare…

Unii spun că blestemul patriarhului Daniel, la adresa liberalilor, de la Sf. Dumitru, le-a cam băgat frica în oase politicienilor și că de fapt asta ar fi cauza acestei schimbări radicale.

În tot acest timp social democrații încearcă să profite cât pot de mult din aceste erori de comunicare , băgând jordia prin gard, vorbind despre tot felul de moțiuni de cenzură, despre care cu toții știu că sunt doar niște frecții la picior de lemn. În acest timp Doamna Șoșoacă face turul televiziunilor, în goană după popularitate, constatând că lumea nu prea mai e dispusă să o însoțească în stradă.

Concret: oamenii au ieșit în stradă…Lumea s-a săturat de contrazicerile dintre medicii aduși pe la posturile TV, ca sfintele moaște, s-au săturat de indicațiile contradictorii privind tratamentele anti Covid, ai iluștrilor specialiști apăruți de niciunde, vorbind de tratamente minune.

Lumea s-a săturat să tot fie mințită cu eficacitatea, ba a unui vaccin, ba a altuia, de afacerile pe care statul și o serie de oameni veroși le fac pe seama noastră.

Lumea se întreabă, la urma, urmei:”- Băăă, da’ cine mama…îl ține în brațe pe Arafat ăsta?!”, căruia i se permite aproape orice, chiar și indolența de a putea jigni pe oricine, atunci când are chef.

Pentru toate acestea și multe altele, oamenii au ieșit în stradă în aceste zile. Pentru prima oară acest lucru s-a întâmplat și la Giurgiu, după 31 de ani… Revoluția a început, oameni buni! Este o astfel de revoluție în care politica nu are ce căuta. O Revoluție a schimbării de mentalități, a adevărurilor spuse și nu cosmetizate pe care de data aceasta nu trebuie să o ratăm…

Revolta oamenilor nu trebuie judecată în niciun caz ca o încălcare a măsurilor ce ne apără împotriva acelor lucruri care ne-ar afecta sănătatea, ci o revoltă împotriva încercării de alienare a cetățenilor, împotriva restricționării nejustificate și disproporționată a libertăților noastre fundamentale.

Urmăriți canalul nostru de youtube pentru știri din judetul Giurgiu aici. 

(Florian Tincu)

Foto&Video Patrick Kiritescu