Jurnal Giurgiuvean

Proteste în toată Europa, pentru salvarea albinelor

Apicultori şi membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului se vor aduna marţi 7 mai în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a înmâna petiţia prin care cer protejarea albinelor împotriva pesticidelor, informează un comunicat de presă.

Petiţia a fost semnată de peste 3 000 de români care cer intervenţia în sprijinul adoptării unei modalităţi corecte, fundamentată ştiinţific de evaluare a toxicităţii pesticidelor faţă de insectele polenizatoare, printre care şi albinele.

Evenimente similare care vor avea loc şi în alte capitale europene în data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma şi Sofia.

Votul este aşteptat să se ţină în 20 mai, ceea ce coincide cu Ziua Mondială a Albinei, în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, la Bruxelles. Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară în anul 2013 dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Exit mobile version