Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu implementează în prezent proiectul „Sistem de preluare şi prelucrare reziduuri de la nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de CN APDF SA Giurgiu”, proiect ce are finanţare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial – Transport 2007-2013, în cadrul Domeniului Major de Intervenţie 3.3 –  „Minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului”, aferent Axei Prioritare 3  – „Modernizarea sectorului de transport în scopul îmbunătăţirii protecţiei mediului, a sănătăţii umane şi a siguranţei pasagerilor”.

Proiectul are ca obiectiv general diminuarea impactului negativ asupra mediului cauzat de activităţile de transport fluvial şi răspunsul la necesităţile urgente deja identificate pentru protecţia fluviului Dunărea, deoarece prin implementarea acestuia se va realiza un sistem de preluare şi prelucrare reziduuri de la nave îmbunătăţit, prin achiziţia unor nave multifuncţionale, instalaţii şi echipamente specializate, precum şi prin realizarea lucrărilor de infrastructură necesare pentru colectarea reziduurilor, utilităţi şi dotări ce vor eficientiza activitatea CN APDF SA Giurgiu în domeniul protecţiei mediului.

În cadrul proiectului au fost achizitionate 4 nave colectoare multifuncţionale, având ca porturi de resedinţă: Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin, adica acele porturi în care valorile de trafic înregistrate, în special pentru navele care produc cantităţi mai mari de apă de santină şi apă uzată menajeră, sunt cele mai semnificative.

În porturile Drobeta Turnu Severin, Călăraşi şi Cernavodă navele colectoare achiziţionate vor îndeplini ambele funcţiuni (colectare şi intervenţie în caz de poluare). Nava care va deservi portul Giurgiu va efectua numai operaţiunea de colectare, întrucât în acest port există deja o navă (ECOSTAR 1) care poate efectua operaţiunile de intervenţie în caz de poluare.

De asemenea, au fost realizate şi sunt în curs de montaj şi probe pontoanele de acostare pentru navele colectoare multifunctionale şi staţiile de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere. Pentru staţiile de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere, au fost amenajate platforme (lucrări hidrotehnice şi racorduri la utilităţi). Aceste facilităţi de colectare vor fi echipate şi cu containere pentru colectarea deşeurilor solide.

Valoarea totală a proiectului este de 43.847.353 lei, din care 30.118.523 lei reprezintă finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul sumei, în valoare de 13.728.830 lei, fiind asigurată de Guvernul României prin bugetul de stat.

Perioada de implementare a proiectului este mai 2012 – decembrie 2014.

Persoane de contact:

Niculae Madin – Coordonator Unitatea de Implementare a Proiectului, telefon: 0246/213003, e-mail: [email protected];

Denisa Popazu – Responsabil publicitate, telefon: 0246/213003, e-mail: [email protected];

Mobilitate în Romania. Conexiuni cu Europa.

www.ampost.ro

Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.