Jurnal Giurgiuvean

Senatorul Toma Petcu: „Proiectul de electrificare a căii ferate Videle-Giurgiu are undă verde!”

Proiect important pentru Giurgiu, finanțat prin PNRR! Proiectul de electrificare a căii ferate Videle-Giurgiu are undă verde!

Senatorul Toma Petcu: „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) România are șansa de a rezolva o mare parte a problemelor din domeniul transporturilor. În acest domeniu, bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro, iar termenul limită pentru investiții este 2026.

În 2026 vom vedea 434 de km noi la autostrăzile A7 și A8. Pe aceste tronsoane vor fi construite 52 de stații electrice, cu 264 de puncte de încărcare. Pe sectorul feroviar ținta este modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.

Unul dintre tipurile de proiecte feroviare propuse prin PNRR este electrificarea căilor ferate. Efortul nostru de a prinde în PNRR și sudul țării și discuțiile purtate cu Ministrul Transporturilor au dat roade și, iată că, proiectul de electrificare a căii ferate Videle-Giurgiu, de electrificare pentru coridor transfrontalier, este unul dintre cele câștigătoare.

Pentru cei 67 de km s-au solicitat 46 milione de euro fără TVA, lucrările ce vor fi executate fiind de electrificare și reînnoire. Submăsurile privind electrificarea căilor ferate (Videle-Giurgiu–TENT) sunt eligibile în cadrul domeniului de intervenție 069a – Alte căi ferate reconstruite sau modernizate – electrice/cu emisii zero din anexa VI la Regulamentul (UE) nr. 2021/241, cu un coeficient de 100% pentru obiectivele privind schimbările climatice.”

(Jurnal)

Exit mobile version