Proiect ”rutier” așteptat cu sufletul la gură ! Șoferii ce rămân fără fără permis își vor putea răscumpăra punctele de penalizare!

1
107

rutiera-politia             Potrivit unui proiect de lege care dorește modificarea în totalitate a Codului Rutier, șoferii care rămân fără permis își vor putea răscumpăra punctele de penalizare, astfel încât, cei care își permit din punct de vedere financiar, vor putea evita cumularea celor 15 puncte care conduc automat la suspendarea dreptului de a conduce.

              Este vorba despre Articolul 401 din proiectul legislativ depus la Senat pentru dezbatere și înregistrat cu nr. B710 din data de 22.12.2015, care se referă la răscumpărarea fiecărui punct de penalizare: „Art.401 – (1) Fiecare punct de penalizare aplicat poate fi răscumpărat până în momentul în care a intervenit de drept, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, ca măsură administrativă, iar contravenientul face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate prin procesul-verbal respectiv”.

             Astfel, un punct de penalizare ar putea fi cumpărat, iar valoarea acestuia va fi egală cu valoarea unui punct-amendă. În prezent, un punct-amendă valorează 105 lei, reprezentând 10% din salariul minim pe economie.

            Totuși, unii nu vor avea cum să își recupereze permisul, chiar dacă au bani în portofel sau în cont. Legea spune că aceia care au mai puțin de un an de când au obținut permisul nu au acest drept. Nici cei care sunt recidiviști, adică dacă nu a trecut un an de la ultima lor suspendare de permis, nu îl pot răscumpăra, iar dacă contravenientul a produs pagube materiale în accident și polițistul i-a dat puncte de penalizare pentru fapta sa, va rămâne totuși fără permis.

            Deși am cerut un punct de vedere oficial, printr-o solicitare formulată pe email, din partea I.P.J. Giurgiu, ni s-a transmis că nu ni-l pot oferi, deoarece inițiativa legislativă nu vine din partea I.P.J. Giurgiu (?!) și nu cunoaștem condițiile în care a fost formulată.

(Jurnal giurgiuvean)


 

1 COMENTARIU