Ministerul Culturii a anunţat luni că a alocat 700.000 de lei, în Programul naţional de finanţare a cercetării arheologice sistematice 2020, pentru finanţarea mai multor proiecte ale unor instituţii din subordinea sa, dar şi a altor muzee, institute de cercetare şi universităţi.  

Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” Giurgiu a primit 25.000 lei pentru finanţarea proiectului de cercetare pentru şantierul Bucşani (foto)

Aparţinând unei etape Gumelniţa timpurii, este separat de următorul nivel de aceleaşi depuneri aluviale, pentru ca şi ultimul nivel de locuire să fie net individualizat la bază de acelaşi tip de depuneri.
Cele trei comunităţi (independente între ele) care au locuit pe tell au avut permanent în atenţie riscurile vieţuirii în luncă, într-o poziţie deloc topografic protejată, în imediata apropiere a Neajlovului. Au fost descoperite şi cercetate lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor – diguri şi şanţuri de drenare a apei, corespunzătoare stratigrafic fiecăruia dintre cele trei niveluri în parte.
Ultimul nivel de locuire, cercetat în proporţie de 70%, a relevat existenţa a şapte construcţii, cu instalaţii interioare, unele cu anexe. Construite la intervale mici de timp una faţă de alta, toate au sfârşit printr-un incendiu violent, foarte probabil intenţionat. Nivelul de distrugere are o grosime medie de 40 cm, o mare parte a chirpicului fiind vitrifiat.