Portul Giurgiu:

ora – 09.00 – 09.05 – Primirea participanţilor şi invitaţilor;

– 09.05 – 09.10 – Intonarea imnului de stat – Orchestra de suflători “Valahia” a Centrului Cultural “Ion Vinea”;

– 09.10 – 09.20 – Evocarea semnificaţiei Zilei de 15 august, a personalităţilor şi

eroilor  marinari din Giurgiu – cuvânt dl. Comandor Cucu Dumitru –preşedinte Liga Navală Română;

09.20-09.35 – Slujba religioasă şi aruncarea unei coroane de flori în Dunăre

09.35 – 10.05 – Demonstraţii arte marţiale, cluburile “Aquila” şi “Nova Force”;

10.05 – 10.15 – Primirea “Zeului Neptun”;

10.15 – 11.00 – Sporturi marinăreşti – trasul la parâmă, alergarea în sac, prinderea a 5 raţe din apă, prinderea purcelului pe şcondru.

Transportul cetăţenilor va fi asigurat din faţa Teatrului “Tudor Vianu” de la orele 08.20 şi 08.45 – plecare spre Portul Giurgiu. La finalul programului cetăţenii vor avea transportul asigurat.

Ora. 19.00 – Pe strada pietonală din spatele Teatrului “Tudor Vianu” va avea loc un spectacol muzical – coregrafic susţinut de: Orchestra de suflători “Valahia, Ansamblul folcloric “Doina Dunării”, Georgel Nucă şi invitaţii săi.

JGR

2 COMENTARII

  1. Frumoasa si plina de senzatii tari era ziua de 15 august ,de Sf.Marie!Eu am prins perioada cand Ziua Marinei se sarbatorea pe Canalul „Sf.Gheorghe”,in dreptul podului spre port.Dupa ce se terminau jocurile marinaresti,trageam o fuga in Bariera Ghizdarului ,la balci.Aici ,cel mai grozav spectacol era „Zidul Mortii”,unde cativa oameni curajosi,urcati la ghidoanele unor motociclete puternice(IJ-350 cmc),invingeau gravitatia intr-un cilindru de otel.

  2. A trecut Ziua „Sfanta Maria Mare”,inseamna ca pleaca si Balciul,motiv de tristete pentru cei mici.Eu am prins Balciul Anual din Giurgiu cand se organiza in Bariera Ghizdarului.Fel si fel de comedii,lanturi,calusei,roti ale norocului,tir cu premii…;un aparat in care lovesc unii cu barosul ca sa-si masoare forta muschilor;altii sufla intr-un tub,un lichid rosu se ridica pe o conducta de sticla,si-si masoara astfel capacitatea plamanilor.Iata si niste barci in care se dau unii mai curajosi si descriu traiectorii de 360 de grade,avand talpile legate in curele pe fundul barcii.Pe margine se produc fel si fel de artisti ambulanti,inghititori de sabii,aruncatori de flacari pe gura.Pe o scena apare unul care se da drept fachir indian si ne invita la un spectacol de iluzionism.In fine,am zis ceva si de „Zidul Mortii”;
    inainte de spectacol,pe o scena,doi motociclisti ambalau motoarele la maxim scotand un zgomot asurzitor,iar rotile se invarteau pe niste cilindri de otel.Spectatorii urcau pe o scara exterioara si se opreau pe o tribuna circulara de unde priveau in jos ,in cilindru.Aici,un motociclist dadea mai intai niste ture pe sol si pe masura ce atingea viteza necesara reusea sa invinga gravitatia si sa descrie traiectorii circulare pe peretii cilindrului,de unde si denumirea de „Zidul Mortii”.
    Asa era Balciul din Giurgiu in anii copilariei.S-or fi schimbat multe de atunci,dar un lucru a ramas la fel,spiritul Balciului,bucuria copiilor ,dar si a celor adulti,in ultima luna a verii.Si aceasta bucurie incepea cand treceau primele vagoane de tren cu recuzita de balci.Atunci intrerupeam meciul de fotbal si,precum o ceata de indieni,alergam pe langa calea ferata si strigam:”Vine Balciul,Vine Balciul!”.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.