De curând, un alt conflict a pus pe jar cadrele didactice a mai multor şcoli din municipiu. Încă o dată, Primăria municipiului Giurgiu este acuzată că acordă majorările de salariu (conform Legii 221/2008) în mod discreţionar. Una dintre unităţile şcolare prejudiciate este şcoala nr. 7 din Giurgiu care, după ce a acţionat în judecată Centrul Financiar „Miron Nicolescu” – de care aparţin – şi Primăria Giurgiu, în rolul ei de coordonator de credit, este în continuare refuzată la plata acestor drepturi, deşi există o Hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă (247 LM) ce le dă cadrelor didactice câştig de cauză. Dar iată ce ne declara directoarea şcolii, Banu Carmen: „Centrul Financiar Miron Nicolescu a împărţit bugetul alocat şcolii nr-7 pe cele patru trimestre constatând că deşi ne-am putea lua salariile majorate cu 33% aşa cum spune legea, pe trimestrele II şi III nu ar mai ajunge însă pentru salariile lunii noiembrie a acestui an. În timp ce nouă ni se fac demonstraţii pe hârtie că nu ne ajung banii, alte unităţi şcolare şi-au luat salariile majorate tot în virtutea Legii 221. Am încercat să luăm legătura ba cu Centrul Financiar ba cu Primăria Giurgiu, ba cu Inspectoratul Şcolar. Suntem plimbaţi de la Ana la Caiafa, fiecare dând vina pe alţii. Noi n-am cerut altceva decât aplicarea Hotărârii judecătoreşti începând cu luna mai, adică în termenul ei legal. Centrul Financiar ne-a răspuns că n-au bani şi pentru a putea pune în aplicare această hotărâre au cerut Primăriei Giurgiu o suplimentare de buget. Ni s-a cerut chiar şi modificarea statelor de plată pe care noi le completasem cu majorările de rigoare, fiind ameninţaţi că dacă nu le vom modifica nu vom lua nici un ban. Am făcut o adresă şi către Inspectoratul Şcolar solicitând acelaşi lucru, aplicarea Hotărârii judecătoreşti dar nu am primit nici astăzi nici un răspuns. Am consultat avocatul şi acesta

ne-a spus că dacă în câteva zile nu ni se vor plăti salariile majorate urmează să facem o plângere penală şi cei vinovaţi să ne plătească salariile. Directorul Centrului Financiar Miron Nicolescu, prof. Ion Vasilache, principalul acuzat în acest conflict iscat, a manifestat de la început disponibilitate în a ne lămuri unde se înfundă acest caz.

„Am solicitat Şcolii nr.7

să-mi spună care este diferenţa între salariile iniţiale şi salariile majorate, aflând că suma se ridică la aproximativ 300.000 lei. Cum era şi firesc, am făcut o adresă către Primăria Giurgiu cerând suplimentarea bugetului, solicitare la care Primăria ne-a răspuns că trebuie să ne încadrăm în prevederile bugetare aprobate pentru acest an (n.red – adresa nr. 7823/05.05.2010). În data de 13.05.2010 am primit o altă adresă din partea Primăriei Giurgiu cu precizarea la sentinţele civile pronunţate de Tribunalul Giurgiu, referitor la obligarea la plată a diferenţelor de drepturi salariale rezultate din aplicarea Legii 221/2008. În adresă se specifica: „începând cu luna mai 2008 depuneţi necesarul de alimentare cu credite bugetare numai cu viza de legalitate a Inspectoratului Şcolar Giurgiu, făcându-ni-se încă o dată precizarea: „…să se încadreze în prevederile bugetare aprobate, iar cheltuielile să se situeze sub cele de anul trecut.”

Deci după ce am solicitat Primăriei diferenţa de bani alocată slariilor majorate ale porfesorilor m-am trezit trimis la Inspectoratul Şcolar care m-a trimis înapoi la Primărie spunându-mi-se că acest caz nu este de competenţa lor, ci a Primăriei Giurgiu. Iată un mod de te spăla pe mâini aruncând pisica în curtea alttora . Ba am făcut o adresă şi către Direcţia de Prestaţii Sociale cerând să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii la care, aşa cum mă aşteptam, nu am primit niciun răspuns. Cazul şcolii nr. 7 se pare că a ajuns şi la urechile Ministerului, care însă am înţeles că nici nu vrea să audă de vreo majorare într-un astfel de moment delicat pentru toţi. Eu personal vă asigur că dacă Primăria îmi dă aceşti bani, a doua zi îi trimit Şcolii nr.7. Trebuie înţeles nu că eu nu vreau să dau aceste salarii majorate, ci că nu mă lasă legea să iau din bugetul trimestrului IV pentru a aplica o Hotărâre judecătorească, constatând că lucrurile se bat cap în cap. Pentru a dovedi că am toată bunăvoinţa, am sugerat conducerii Şcolii nr. 7 să facă statele de plată pe luna mai cuprinzând şi majorările respective, explicându-le însă că de fapt vor încasa suma care s-a stabilit prin buget, urmând ca diferenţele provenite din majorări să le încaseze ulterior, imediat ce vor fi aprobate suplimentările bugetului de către primărie.”

În timp ce consilierii locali alocă sume importante pe editarea unor cărţi fără vreo importanţă pentru comunitate, dascălii, cei ce ne învaţă cum să citim aceste cărţi, sunt iar şi iar păcăliţi, autorităţile demonstrând încă o dată că nu le pasă nici cât negru sub unghie de hotărârile judecătoreşti ale Justiţiei. Probabil că o plângere penală şi un executor judecătoresc îi vor trezi la realitate pe cei care

n-au dreptul să-i umilească pe cei care încă ne mai oferă şansa unei educaţii sănătoase.

F.T.

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.