Jurnal Giurgiuvean

Prof. Cristian Pîrvulescu explică de ce ezită Patriarhul Daniel să transmită cetățenilor, clar, mesajul simplu: „vaccinați-vă!”

Deși nu este prima dată când Patriarhul recomandă credincioșilor „să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor”, Patriarhul Daniel nu a recomandat niciodată, direct, vaccinarea.​ De ce? Acest lucru îl explică prof. Cristian Pîrvulescu, politolog-Europa Liberă.

                Prof. Cristian Pîrvulescu -politolog

Mișcarea conspiraționistă, anti-științifică, anti-occidentală și radicală din sânul Bisericii Ortodoxe este atât de puternică, spune pentru Europa Liberă politologul Cristian Pîrvulescu, încât ierarhiei bisericii îi e frică să transmită un mesaj clar pro-vaccinare.

Faptul că Biserica Ortodoxă este temătoare nu e un fenomen istoric nou. A avut dificultăți în raportarea la știință de cel puțin 100 de ani. Când, în 1924, s-a introdus și în biserică calendarul gregorian, aceasta a avut foarte mari dificultăți, ele au continuat zeci de ani pentru că credincioșii au refuzat să accepte noul calendar și argumentele științifice. Cu aceleași mesaje ca azi, anti-occidentale, anti-catolice și puternic conspiraționiste”, spune Cristian Pârvulescu.

Exemplul și declarațiile Patriarhului ar fi apreciate de cei care sunt în continuare ezitanți și sunt destul de mulți. Putem face comparația cu Papa Francisc, care nu numai că a îndemnat la imunizare, dar s-a și vaccinat, inclusiv cu a treia doză. A dat astfel un exemplu personal, antrenând în acest mod societatea, comunitatea catolică mondială într-un proces cât se poate de important de combatere a pandemiei. /…/ În zona ortodoxă nu se întâmplă acest lucru, mesajele sunt generale și nu foarte clare din cauza situației foarte complicate legate de teoriile conspirației, dar și de raporturile mult mai confuze cu știința”, explică Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu nu crede însă că Patriarhul va risca un astfel de mesaj. „Nu există o comunicare reală, structurată, cu baza, nici nu preoții, nici cu mănăstirile, călugării, în cazul cărora există o rezistență fundamentalistă generalizată împotriva tuturor mesajelor științifice”.

Câte vreme nu își va regla raportul cu știința, cu teoria evoluției, de exemplu, așa cum a făcut-o Biserica Catolică, Biserica Ortodoxă nu are multe pârghii. „Nici preoții, nici călugării, nici credincioșii nu prea înțeleg cum evoluează un virus. Nu e compatibil cu ceea ce li se transmite pe linie religioasă și e foarte greu pentru biserică să transmită mesaje care intră în contradicție cu ceea ce este dominant în comunicarea religioasă. Patriarhul e moderat pentru a-și menține poziția”, spune Cristian Pîrvulescu.

Purtătorul de cuvânt nu are cum să combată mesajele ierarhilor, atrage însă atenția Cristian Pârvulescu. „În chiar același timp, fețe bisericești, episcopi, stareți transmit niște mesaje care sunt distribuite pe rețelele de socializare și care intră în contradicție cu declarațiile oficiale. Nu mai vorbim de efectele influenței călugărilor de la muntele Ahtos, în general fundamentaliști și anti-științifici, profund anti-europeni, care reușesc să influențeze zona mănăstirilor sau o serie de preoți și față de care Patriarhul și conducerea BOR nu au, de fapt, niciun fel de putere”, subliniază Cristian Pîrvulescu.

Acești promotori ai mesajelor conspiraționiste, cu un public clar, devin adversari ai bisericii oficiale, spune politologul. De aceea Patriarhul rămâne mai degrabă prudent, pentru că „este conștient că situația este foarte complicată și că mesajele sale s-ar putea transforma într-o luptă deschisă în interiorul Bisericii. Întotdeauna a exista riscul unei schisme. Dar acum teoriile conspiraționiste se transmis și propagă extrem de rapid pe platformele de socializare iar mesajele oficiale, comunicatele de presă nu pot combate acest fenomen”.

(Jurnal)

(Surse și Foto: Digi 24)

Exit mobile version