piata-centrala-2Cea mai frecventată zonă a fiecărui oraș este cu siguranță Piața de zarzavaturi. Un loc ce multora le-a creat o adevărată dependență, atâta timp cât el se leagă de masa noastră zilnică. De data aceasta însă am privit Piața într-un alt context. Paradoxul ne-a fost relevat de o cunoștință, locuitor al Capitalei care ne spunea pe un ton dojenitor că avem prețuri mai mari decât la ei în București. Evident că am încercat să comparăm prețurile din cele două orașe pentru a proba această afirmație. Așa cum era normal am ales una dintre Piețele ieftine ale Capitalei, dar și cele mai aglomerate, este vorba despre Piața Obor și iată ce am constatat.

În primul rând comercianții ne spuneau că la mai toate produsele, preţurile sunt ceva mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.  Evident că de mare trecere se bucură verdeţurile de sezon. Ceapa verde costă 1 leu legătura. Se pot lua şi trei legături cu 2 lei. Usturoiul verde costă 1,5 lei, iar cel uscat, 10 lei kilogramul. Urzicile costă şi 15 lei kilogramul sau 5 lei punga de plastic plină. Leurda, ştevia şi untişorul sunt la 1 leu legătura, la fel mărarul şi pătrunjelul verde. Ridichile roşii se vând cu 1 sau 2 lei legătura, în funcţie de mărime. Salata verde costă 2,5 lei căpăţâna, dacă este din import, şi 1,5 lei, dacă e autohtonă. Prazul se vinde cu 3 sau 4 lei kilogramul. Spanacul proaspăt se poate cumpăra cu 4 lei kilogramul. Celelalte legume au preţuri “de iarnă”.  Roşiile costă între 6 şi 8 lei, ardeii, între 8 şi 11 lei, castraveţii, între 6 şi 8 lei, vinetele 10 lei, iar andivele 11-12 lei kilogramul. Ardeii iuţi ajung la 5 sau 6 lei kilogramul. Varza este cam scumpă în comparaţie cu anul trecut, adică 2,5-3 lei kilogramul, iar cea roşie, 4 lei kilogramul. Sfecla roşie costă şi ea 2,5 lei kilogramul. Morcovii au preţul între 2,5 şi 3 lei kilogramul, iar albitura 6-7 lei. Cartofii au preţuri care variază între 2 şi 3 lei. Ceapa albă şi cea roşie sunt şi ele la mare căutare. Prima se vinde cu 2,5, iar cealaltă cu 4 lei kilogramul. Fasolea uscată costă între 9 şi 11 lei kilogramul. A apărut şi mazărea verde păstăi la 10 lei kilogramul. Ridichile negre costă 5 lei, iar guliile 6 lei kilogramul. Dovleceii costă 6 lei, iar conopida a ajuns la 6 lei/kg.  Legăturile de cimbru, busuioc, salvie, tarhon sau mentă uscată se vând cu 2 lei. Broccoli se poate cumpăra cu doar 2 lei bucata sau 6 lei kilogramul. Ciupercile de cultură, în funcţie de mărime şi calitate, costă între 6 şi 11 lei kilogramul. Varza murată se vinde cu 2 sau 3 lei kilogramul, în funcţie de mărime. Castraveţii muraţi costă 5 lei kilogramul, iar gogoşarii la oţet 8 lei. Măslinele, un aliment căutat în această perioadă, se vând cu preţuri cuprinse între 13 şi 23 de lei kilogramul, în funcţie de calitate. Mălaiul costă 3-3,5 lei. Borşul de putină se vinde cu 2 lei litrul. Grâul pentru colivă costă 8 lei un kilogram, spre deosebire de cel neales, care a rămas la 2 lei kilogramul.

 Miezul de nucă este 30 de lei kilogramul sau 15 lei suta de grame de nuci întregi. Prunele uscate sau afumate sunt de găsit la 9 sau 10 lei kilogramul. Preţurile pentru mere încep de la 1,5  pentru un kilogram, iar perele pot ajunge, în funcţie de calitate, de la 6 la 8 lei. Gutuile au rămas la preţul de anul trecut, adică la 6 lei. Strugurii din import se vând cu 10 lei. Bananele calitatea I costă 6 lei kilogramul, portocalele şi mandarinele se vând cu 4-5 lei, lămâile au ajuns la 6 lei kilogramul, iar căpşunile din Spania au preţuri exotice: 20-22 de lei caserola de ½ kg. Dacă doriţi să vă îndulciţi, trebuie să daţi 30 de lei pe 1 kg de miere de albine.

Ne-am gândit să vă dăm în rândurile de mai jos prețurile practicate la Giurgiu, în Piața Centrală, ca prin comparație să observați singuri dacă amicul nostrum avea sau nu dreptate.

Prețuri legume și fructe Piața Centrală : ceapă verde – 1 leu legătura; usturoi verde – 1,5 lei legătura

  • ridichii roșii – 1,5 lei legătura
  • urzici – 5-8 lei kg
  • ștevie – 1 leu – 2 legături
  • mărar, pătrunjel, leuștean – 1 leu legătura
  • salata verde – 1 leu
  • praz – 5 lei kg
  • spanac – 6 lei kg
  • roșii – 8-10 lei kg
  • ardei – 10-12 lei kg
  • castraveți – 10 lei /kg
  • vinete – 9 lei/ kg
  • ardei iuți – 12 lei/ kg
  • varză – 3-5 lei /kg
  • sfeclă roșie – 3 lei/ kg
  • morcovi – 2 lei/ kg
  • cartofi – 1,2 lei/ kg
  • ceapă albă – 2 lei/ kg
  • ceapă roșie – 5 lei/ kg
  • fasole uscată – 10 lei/ kg
  • ridichii negre – 3 lei /kg
  • dovlecei – 8 lei/ kg
  • ciuperci – 6,5-9 lei/ kg
  • varză murată – 2 lei
  • castraveți murați – 6 lei/ kg
  • borș – 2 lei litrul
  • miez de nucă – 45 lei/ kg
  • prune uscate – 15 lei /kg
  • mere – 2- 4 lei/ kg
  • banane – 7-7,5 lei /kg
  • lămâi – 6,5 lei/ kg
  • căpșune – 10 -15 lei kg
  • miere – 10 lei borcanul de 600 g. și struguri- 12-17 lei/kg…

După cum observați, la majoritatea legumelor , fructelor și zarzavaturilor din Giurgiu,  Capitala unui județ eminamente agricol, prețul produselor de sezon este mai mare decât în una din piețele cele mai ieftine ale  Capitalei. Și asta deși salariul mediu pe economie este în București cu mult mai mare, iar Giurgiu continuă să se afle în plutonul orașelor celor mai sărace din România.   Și iată cum în felul acesta am mai atins un paradox.

(Florian Tincu & Teodora Nicolau)

 

 

4 COMENTARII

  1. Si totuși să recunoaștem că în orice piata intri,fie în Giurgiu,fie în București,culorile zarzavaturilor,fructelor şi legumelor de sezon îți încântă privirea și nici nu te ard prea mult la buzunar,dacă ne referim strict la zarzavaturi,ca să nu mai vorbim de magazinele micuțe,de pe margini,cu o ofertă bogată de brânzeturi,mezeluri,carne de pasăre direct de la producători.(Probabil că unii își mai aduc aminte cum arătau piețele,si de fapt toate magazinele de alimente înainte de ’89.).Deși locuiesc în apropiere de Piata Bucur-Obor,n-o frecventez fiindcă este plină de samsari,de speculanți ,care n-au nicio legătură cu munca în seră sau grădină .Sunt si piete mai mici în care recunoști imediat femeile venite de la țară,cu mâinile bătătorite de muncă!Dau aici exemplu Piata Progresul,aflată în apropiere de Gara CFR București Progresul,unde vin producători agricoli din jud.Ilfov şi Giurgiu.

  2. Niciun bucurestean nu face piata la Giurgiu, chiar discutam cu cineva care locuieste in Bucuresti ca a remarcat preturile mari din piata giurgiuveana. Faptul ca marim preturile inainte de sarbatori demonstreza lacomia, lipsa de respect fata de consumator. Sa fim onesti oricum in piata numai sunt tarani,in mare majoritate sunt samsari,astfel ca este mult mai civilizat sa imi cumpar din market. Imi aleg produsele,mi le cantaresc avand siguranta ca nu sunt furata la cantar si totodata primesc si un bon fiscal. Din pacate Giurgiu este un oras scump insa cu servicii de proasta calitate

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.