cetConsilierii judeţeni au aprobat luni, într-o şedinţă extraordinară, vânzarea acţiunilor Societăţii Comerciale Uzina Termoelectrica (SCUT) Giurgiu către Societatea Comercială Global Internaţional 2000. ”Acest punct trebuie discutat astăzi în şedinţă extraordinară pentru că tot astăzi expiră scrisoarea de garanţie bancară a firmei adjudecătoare, banca la care aceasta are depusă scrisoarea de garanţie având sediul în Italia şi termenul de garantare nemaiputând fi prelungit”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu. Consilierii judeţeni au fost de acord cu discutarea de urgenţă a privatizării SCUT Giurgiu, proces început de aproape doi ani, însă nu toţi au fost de acord şi cu clauzele din contract. Astfel, consilierii judeţeni PDL s-au abţinut în bloc de la vot, după ce au cerut o pauză de consultări de cinci minute, pe motiv că nu sunt de acord cu un punct din contractul de vânzare- cumpărare. Ei au susţinut că nu au garanţia că în urma acestui proces locuitorii municipiului Giurgiu, care primeau agent termic de la SCUT, vor putea beneficia de acest serviciu şi pe viitor. Alţi consilieri judeţeni

şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că populaţia nu va mai putea suporta costurile încălzirii în condiţiile eliminării subvenţiilor. ”Trebuie să ne punem şi problema câţi giurgiuveni îşi vor mai putea permite încălzirea de la SCUT Giurgiu şi câţi vor renunţa la acest serviciu în urma eliminării subvenţiilor pentru populaţie”, a declarat consilierul judeţean PSD Aurelia Dobre.

În final, cei 13 consilieri judeţeni de la PNL şi 9 de la PSD au votat pentru vânzarea SCUT Giurgiu către adjudecătarul SC Global Internaţional, iar cei 9 consilieri PDL s-au abţinut de la vot. În urma vânzării SCUT Giurgiu, Consiliul Judeţean va încasa pentru pachetul de acţiuni suma de 5,2 milioane de euro, din care va cheltui 3 milioane de euro pentru a cumpăra activele SCUT prin care să poată asigura sistemul de încălzire al oraşului. Din primele informaţii, societatea ruso-română care va cumpăra SCUT Giurgiu va produce energie electrică folosind alimentarea cu cărbune şi va obţine apă caldă ca produs secundar ce va putea fi livrată populaţiei.

Consiliul Judeţean Giurgiu, în administrarea căruia se află SCUT Giurgiu, a demarat procesul de privatizare a societăţii după ce aceasta a acumulat datorii către stat şi creditori de 120 de milioane de lei.

AGERPRES