dsc09866

Ion Moacă este născut la 2 mai 1953, în satul Puieni, comuna Prundu. Aparent, este un om ca toţi ceilalţi. Numai că are, totuşi, ceva ieşit din comun: este primul cetăţean european care a trecut graniţa de stat a României la 1 ianuarie 2007, data aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. Şi acum, la aproape trei ani de la acel eveniment, Ion Moacă, cel pe care giurgiuvenii îl ştiu drept „fotograful de pe şoseaua Bucureşti, vis-a-vis de Pati Bar”, îşi aminteşte cu emoţie momentul în care a trecut frontiera.

„Mi-am propus să prind, la jumătatea Podului Prieteniei, momentul oficial al aderării României la Uniunea Europeană. Sunt un patriot, şi trăiesc intens fiecare eveniment în care este implicată ţara mea!”, ne spunea Ion Moacă.

Revelion în Europa Unită. „În noaptea aceea, când majoritatea românilor au decis să petreacă în pieţele centrale ale marilor oraşe, revelionul, şi totodată să marcheze aderarea la UE, eu am plecat cu zece minute înainte de miezul nopţii de acasă, pentru a sărbători în modul meu acest eveniment. Am considerat că aşa este cel mai frumos, să unim, prin această călătorie a mea, două oraşe prietene. De altfel, pe steagul Bulgariei scrie că „Unirea face puterea!”, iar România şi Bulgaria deveniseră două naţiuni unite, într-o Europă unită. La intrarea în Bulgaria, care s-a petrecut exact la miezul nopţii, eram aşteptat de un grup de jurnalişti bulgari. Aceştia nu mă aşteptau pe mine în mod special, ci aşteptau să vadă care va fi primul cetăţean ce va intra în ţara lor, proaspătă membră UE. Întâmplarea a fost să fiu eu. Odată cu urările care se fac în noaptea dintre ani, urări pe care le-am adresat şi eu lor, atât în limba română, cât şi în limba bulgară, a urmat un scurt interviu pe care l-am acordat televiziunii naţionale Kanal1. Primii care m-au întâmpinat, firesc, şi care au primit urările mele, au fost, desigur, poliţiştii de frontieră bulgari, care mi-au înmânat, ca un trofeu, o şapcă şi un tricou cu însemnele Uniunii Europene, lucruri pe care le am şi la această dată. Mai vreau să precizez faptul că pe maşina mea erau arborate cele trei drapele: al României, al Bulgariei şi al Uniunii Europene, semn că suntem, cu adevărat, uniţi. Printre cei care m-au aşteptat la intrarea în Ruse se aflau reprezentanţi ai presei scrise, publicaţia locală din Ruse, UTRO, dar şi ai publicaţiei naţionale TRUD. Întrebările care mi s-au pus au fost, desigur, legate de cum

mi-a venit ideea de a sărbători în această manieră intrarea într-un nou an, şi mai ales, în Uniunea Europeană, iar eu le-am răspuns că aşa am simţit că trebuie să fac în acel moment.

Urăsc moartea. Dintre toate întrebările care mi-au fost puse, una m-a marcat în mod deosebit. A fost întrebarea unei ziariste de la ziarul TRUD, care mă întreba ce părere am despre cazul asistentelor medicale bulgare condamnate la moarte. Bineînţeles că am spus că nu sunt de acord cu aşa ceva, şi mai ales că sunt sigur că cele cinci vor reveni alături de cei dragi vii şi nevătămate”.

La scurt timp de la evenimentul din noaptea dintre ani, Ion Moacă a decis să imortalizeze şi altfel bucuria sa de a fi cetăţean european, nu doar în fotografii, ale căror secrete le cunoaşte încă din 1970. Împreună cu un pictor de etnie maghiară, Sandor Meges, ce locuieşte într-o localitate din Ardeal, pe unul dintre pereţii exteriori ai studioului său foto a pictat cele trei steaguri: al României, al Bulgariei şi al Uniunii Europene, alături de cele două steme ale României şi Bulgariei. „Acum chiar dovedesc faptul că sunt un adevărat cetăţean european!”, spune cu mândrie Ion Moacă.

Invitat la Ruse. Ca urmare a acţiunii sale din noaptea de 1 ianuarie 2007, a mediatizării iniţiativei sale, Ion Moacă a primit o invitaţie din partea Prefecturii Ruse, de a avea o întâlnire cu reprezentanţii acesteia, în perioada 21 – 25 septembrie, alături de un reprezentant al presei din Giurgiu. Ion Moacă s-a oprit asupra publicaţiei „Jurnal giurgiuvean”, pe care o consideră, după spusele sale, „o publicaţie europeană, echidistantă, de la ai cărei jurnalişti chiar ai ce afla!”.

Vom reveni cu amănunte de la întâlnirea din Ruse, în ediţiile viitoare ale „Jurnalului giurgiuvean”

Oana CĂLIN