sany0624Prilejuită de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al municipiului Giurgiu, şi desfăşurată sub egida Primăriei şi Consiliului Local Giurgiu, în organizarea Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, manifestarea „Primăvara culturală giurgiuveană” – devenită deja tradiţională şi aşteptată an de an cu plăcere şi interes – a debutat anul acesta cu o expoziţie de pictură intitulată „Pastel de primăvară”. Vernisajul expoziţiei găzduite de foaierul Ateneului „Nicolae Bălănescu” s-a desfăşurat miercuri, 21 aprilie şi au expus profesorii Petra Şerbănescu, Elena Cioclu şi Tiberiu Marianov.

Ziua de 22 aprilie a adus pe scena Ateneului un concert coral: „Voci de primăvară”, concert organizat în colaborare cu Şcoala de Muzică „Victor Karpis”. În concert au evoluat corurile „Angelini”, din Bucureşti, „Armonia”, din Giurgiu, precum şi solişti instrumentali, elevi ai Şcolii de Muzică Giurgiu, îndrumaţi de profesorii Mariana Iliescu, Mariana Dumitrescu, Paula Ivan şi Nelu Stan.

În cea de-a treia zi a Festivalului, în aceeaşi sală şi cu un public la fel de generos ca şi în ziua precedentă, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Interjudeţean de Muzică Corală Religioasă Interconfesională „Lumină din Lumină”.

Acest festival organizat de către Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Tradiţiei Culturale Giurgiu şi Centrul Cultural „Ion Vinea”, s-a bucurat de participarea a 11 coruri: „Soli Deo Gloria” şi „Floare de Colţ” – ale Bisericii Adventiste din Giurgiu, „Edelweiss” – din Ruse, Bulgaria, „Meloritm” – al Palatului Copiilor Bucureşti, „Lyra” – al Sindicatului Pensionarilor din Giurgiu, „Natural” – al Liceului „Nicolae Cartojan”, Giurgiu, „Cântecul Munţilor” – din Stara Zagora, Bulgaria, „Vlăsceanca” – al Colegiului Naţional „Ion Majorescu” Giurgiu, corul Seminarului Teologic Giurgiu şi Corala preoţilor Episcopiei Giurgiului.

Simultan cu desfăşurarea acestui festival, care s-a dovedit un adevărat regal al muzicii corale religioase, în Piaţa Tricolorului din Giurgiu, Orchestra de suflători „Valahia”, condusă de profesorul Virgil Peţanca, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”, a susţinut un concert de muzică de promenadă, oferit tuturor locuitorilor municipiului Giurgiu. Şi tot în Piaţa Tricolorului, în data de 25 aprilie, Ansamblul Folcloric „Doina Dunării” al Centrului Cultural a susţinut un concert de muzică şi dansuri populare, foarte apreciat de giurgiuvenii prezenţi în număr foarte mare în centrul şi pe străzile oraşului.

Nici creaţia plastică nu a lipsit din „peisajul” Primăverii Culturale Giurgiuvene: sâmbătă, 24 aprilie, copii şi tineri de la Centrul Cultural şi din instituţia similară a oraşului Ruse au luat parte, în centrul oraşului, la un atelier de creaţie.

Festivalul a continuat marţi, 27 aprilie, cu un concert cameral al cvartetului „Klasikvm”, iar joi, 29 aprilie, a fost marcată Ziua Internaţională a Dansului.

În week-end, giurgiuvenii sunt invitaţi la o seară de teatru, actorii Teatrului Valah susţinând sâmbătă, 1 mai, o reprezentaţie cu piesa „Conu` Leonida faţă cu reacţiunea”, Primăvara Culturală Giurgiuveană urmând a se încheia luni, 3 mai, cu o serată muzicală, sub genericul „Cele mai frumoase lieduri” şi o lansare de carte, programate a se desfăşura la Ateneul „Nicolae Bălănescu”.

Cristina MOISE