Sâmbătă, 21 aprilie, în Piaţa Tricolorului din municipiul Giurgiu publicul local iubitor de muzică clasică este invitat să asiste între orele 19-21.00 la un concert susţinut de Orchestra de suflători „Valahia” a Centrului cultural local „Ion Vinea”. Dirijorul orchestrei, profesorul de muzică Virgil Peţanca, ne-a declarat că acest concert va fi dedicat de instituţia pe care o conduce Zilei Oraşului Giurgiu, şi va avea loc în cadrul amplelor manifestări organizate în cadrul Festivalului „Primăvara culturală giurgiuveană”. Melomanii locali sunt aşteptaţi în Piaţa Tricolorului în număr cât mai mare pentru a audia live muzică de promenadă, marşuri, polci, muzică uşoară, valsuri etc, lucrări muzicale din creaţia unor celebri compozitori români şi străini.

Duminică 22 aprilie între orele 19-21.00, în Piaţa Tricolorului, giurgiuvenii vor putea asista la un spectacol muzical-coregrafic susţinut de micuţii artişti de la Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, clasa de instrumente de muzică uşoară condusă de profesorul Mihai Lupu. Pe scenă vor cânta live cele două formaţii de muzică uşoară ale instituţiei noastre, spune directorul Virgil Peţanca. În acelaşi spectacol publicul giurgiuvean va mai putea urmări şi formaţia noastră de dansuri moderne condusă de maestrul coregraf  Tania Moga, dar şi soliştii vocali de muzică uşoară de la clasa de canto a profesorului Carmen Mihaela Peţanca.

Luni 23 aprilie între orele 19-21.00 giurgiuvenii vor putea viziona în Piaţa Tricolorului un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul profesionist de cântece şi dansuri populare „Doina Dunării” şi soliştii săi vocali şi instrumentali de muzică populară. Conducerea muzicală este asigurată de maestrul Ştefan Stoica. Vor putea fi ascultaţi îndrăgiţii solişti instrumentişti Florentin Feraru (clarinet), Costel Mihai (vioară) şi soliştii vocali Nelu Chiripuci, Reta Baltag, Mariana Simion, Adelina Găujeneanu şi Iulian Urlea. Dansatorii Ansamblului „Doina Dunării” vor prezenta mai multe suite de dansuri populare din zona Vlaşca, dar şi din alte diferite zone folclorice ale ţării. Coregrafia dansurilor este semnată de maestrul Velicu Prodan.

În aceeaşi zi, de luni 23 aprilie, de la orele 13.30 la Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, spune directorul instituţiei Virgil Peţanca, va avea loc festivitatea de premiere a Concursului Naţional de Pictură „Hristos a Înviat”, concurs organizat de instituţia noastră cu sprijinul Consiliului local şi al Primăriei Giurgiu.

Joi, 26 aprilie, de la orele 17.00, pe esplanada din faţa Teatrului Tudor Vianu sau în Sala mare de spectacol a aceleaşi instituţii (în funcţie de condiţiile atmosferice) se va desfăşura „Ziua Internaţională a Dansului”. La ediţia din acest an a maratonului de dans, spune organizatorul Virgil Peţanca, vor evolua peste 12 formaţii de dansuri, din diferite şcoli şi licee giurgiuvene. Obiectivul manifestării este deja atins, deoarece la momentul documentării noastre, (n. r. marţi 17 aprilie) erau înscrise  mai multe formaţii decât în anul 2011 şi numărul acestora putea creşte deoarece se primesc înscrieri până în ziua maratonului de dans. Această sărbătoare prezintă interes în rândul copiilor şi tinerilor, dovadă elocventă în acest sens fiind faptul că joi vor evolua în faţa giurgiuvenilor peste 200 de copii. „Ziua Internaţională a Dansului dovedeşte încă o dată că şi la Giurgiu copiii sunt într-o continuă mişcare, ce exemplifică faptul că acum copii şi tinerii iubesc mişcarea şi în special arta dansului.

Prin organizarea acestei manifestări de către Centrul Cultural Local „Ion Vinea” dovedim că şi noi adulţii încercăm să rezonăm cu tinerii”, conchide Virgil Peţanca. Aşadar, iată, dragi giurgiuveni, v-am oferit câteva amănunte care sperăm noi nu vă vor lăsa indiferenţi şi veţi pleca din faţa calculatoarelor şi a televizoarelor pentru câteva ore şi, veţi opta pentru petrecerea în aer liber alături de artiştii locali a unor clipe frumoase, care cu siguranţă vă vor încânta în egală măsură ochiul şi inima.

Heliade CĂLIN