Nicu-Barbu

În ultima conferința de presă a Primăriei Giurgiu (24 iunie), primarul Nicolae Barbu a explicat care au fost motivele pentru care a retras de la dezbaterile din ședința ordinară de Consiliul Local, proiectul de hotărâre privind Aprobarea Organigramei și Statului de Funcții ale Direcției Poliției Locale a municipiului Giurgiu, prin reorganizare.

 Unde-i Lege nu-i tocmeală!

 Am retras proiectul, a declarat Nicolae Barbu, pentru că nu ne-a sosit avizul de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), care ne era absolut necesar și impus de legislație pentru Prefectură, care trebuie să legifereze dacă hotărârea noastră este sau nu legală. Sunt convins că acest proiect nu va intra în dezbateri într-o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru că vor lipsi consilierii locali, din diferite motive și nu se va întruni cvorumul necesar! Așa că mai mult ca sigur acest proiect se va discuta în ședința ordinară a lunii iulie” (…)

Din păcate, a mai precizat edilul municipiului, în ultimele două săptămâni s-a încercat să se impună cu forța străzii solicitările polițiștilor locali! Noi avem nevoie la Giurgiu chiar mai mult de 99 de polițiști locali. De ce? Pentru că nu poți asigura paza în zonele mărginașe, Istru etc., 24 din 24 de ore! …Eu n-am susținut și nu susțin niciodată scăderea numărului posturilor, decât în condițiile în care trebuie să se respecte legea. Nu accept să fie tras cineva la răspundere din Executivul Primăriei Giurgiu pentru că n-a aplicat legea! S-au spus până acum foarte multe lucruri despre reorganizarea Poliției Locale. S-au făcut chiar acțiuni de stradă pentru susținerea polițiștilor locali, și se forțează Consiliul Local să ia o decizie ilegală!

Trebuie să respectăm legea, domnilor, iar legea spune clar că avem dreptul la maxim 70 de persoane. Acest număr este stabilit prin calcul matematic, conform legii, adică un post de polițist local la 1.000 de locuitori. Am solicitat să ni se spună cum s-a făcut calculul și cum s-a ajuns la numărul maxim de 70 de funcționari polițiști, și care este numărul maxim al celor care pot lucra în administrație. N-am depășit acest număr. Repet, pentru operativitate și oportunitate ar trebui să avem mai mult de 99 de persoane, dar nu putem decât 70!!! Acest număr nu se poate negocia cu nimeni. Iar eu în fața legii nu mă las intimidat, șantajat sau amenițat cu forța!

 ”Poliția locală nu aparține primarului ci Consiliului local!”

În ședința Consiliului Local Giurgiu toți consilierii își dau votul că i-au act de prevederile legii – a mai spus Nicolae Barbu.  Dacă ei au un alt punct de vedere trebuie să și-l asume, solidar. Se fac peste tot remarci ciudate, iar după părerea mea am intrat în campanie electorală! Presa online… o parte a ei, are păreri subiective, iar cele 3 posturi de televiziune locală sunt toate ale PNL! Nu mă așteptam la ei să-mi transmită corect părerile. Încearcă însă să distorsioneze adevărul, susținând că am angajat prea mulți oameni și acum vreau să-i dau afară pe cei care nu îmi împărtășesc punctele de vedere!…Le amintesc tuturor că Poliția Locală nu se subordonează primarului sau viceprimarilor, ea aparține Consiliului Local Giurgiu. Dar asta este, a  început deja campania electorală!

 ”Nu primarul a făcut angajările în Poliția locală…”

Primarul municipiului a prezentat apoi toate etapele prin care a trecut Poliția Locală Giurgiu, din anul 2011 și până astăzi, după mai multe faze de organizare și reorganizare:  Pentru a ști ce trebuie să hotărâm, a spus Nicolae Barbu, am solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și Administrației Regionale, iar răspunsul lor a fost tranșant și dur. Numărul maxim conform Ordonanței Guvernului nr. 63/2010 este de 70, și include toate posturile de la pază, ordine publică și siguranța circulației. Asta este situația, 29 de oameni trebuie să plece! Acum în Consiliul Local este o situație ingrantă! Consilierii trebuie să ia o măsură nepopulară, tocmai acum când vine campania electorală pentru alegerile din 2016!

…Dar, vedeți dumneavoastră, acum nu este vorba despre o problemă care ar putea fi penală, este vorba despre una care ar putea aduce responsabilități materiale peste 2 – 3 ani, la un eventual control al Curții de Conturi. S-ar putea să se stabilească să se restituie bani dați nelegal, în situația în care nu facem restructurarea de posturi! Atunci Primăria Giurgiu va trebui să se îndrepte împotriva consilierilor locali, care blochează acest proiect de hotărâre!

Ieri la sediul PSD (n.a.- 23 iunie), a mai menționat Barbu, am avut o discuție politică și cu consilierii acestui partid și le-am spus să voteze cum le dictează conștiința. Nu-i forțează nimeni să voteze într-un anume fel. Am înțeles că și la PNL s-a hotărât același lucru. Repet, răspunderea este solidară pentru toți consilierii locali. Eu am preluat Organigrama cu 121 de oameni, la Poliția Locală. Nu primarul a făcut angajări aici. Eu le-am dat doar posibilitatea prin concurs să se titularizeze pe post, și atât. Nu am crescut nici măcar cu un post numărul angajaților, să fie clar.

”Răspunderea nu este a mea ci a consilierilor locali!”

Referindu-se la marșul de protest al polițiștilor locali de marți 23 iunie din municipiu, Nicolae Barbu a spus: În concluzie trebuie să scoatem din sfera politicului și al campaniei electorale acest subiect. Ieri (n. aut-  marți 23 iunie)  s-au adus de către sindicatul PRO LEX, oameni din țară, de la Vîlcea. Acești oameni când au văzut că sunt filmați de televiziuni au început să stea cu capul în jos! De ce?… Vom vedea ce se va întâmpla, iar răspunderea nu este a mea, ci a consilierilor locali. Ei decid cum votează în ședința Consiliului Local  în legătură în cu acest proiect. Menționez că avem bani necesari pentru plata celor 99 de persoane, deci nu este vorba de buget, cum declară unii! Avem bani înclusiv pentru plata normei de hrană, chiar și mărită! Nu aspectul financiar este cauza acestei reorganizări ci prevederile legii, iar cu legea nu te poți juca!- a mai spus primarul Nicolae Barbu.

(Heliade CĂLIN)