eugen soavaPeste 550 de primari au participat între 19 şi 22 februarie 2017 la lucrările celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România. Cu această ocazie televiziune Realitatea la Jocuri  de Putere realizată de către  Rareș Bogdan a invitat 44 de primari  din întreaga țară. Printre ei s-a aflat și primarul comunei Malu, Eugen Șoavă.

Primarii prezenți în studiou până dincolo de miezul nopții au subliniat  una dintre temele de bază ale acestei adunări și anume dorința ca distincţia dintre legalitate şi oportunitate să fie definită clar în Parlament, „indiferent de presiuni, astfel încât administraţia publică să iasă din starea de paralizie, cu funcţionari cărora le este frică să semneze”. Această declarație a fost făcută chiar de la începutul dezbaterilor sesiunii de către  liderul PSD, Liviu Dragnea.

Primarii au fost invitați să vorbească despre  problemele activităţii curente şi să vină cu propuneri de  proiecte pentru o serie de modificări legislative care să vină în ajutorul dezvoltării comunelor, pentru accesarea de fonduri europene, pentru a găsi soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor. Cu toți cei prezenți au fost de acord că decalajul este prea mare între cele două Românii, România rurală şi România de la sate și programele ce trebuie lansate sunt necesare pentru  reducerea acestei diferenţe.

Primarii au mai vorbit despre riscurile la care sunt supuși privind abuzul în serviciu, motiv pentru care mulți practic refuză de a mai semna documente, dar și despre oportunități, subliniindu-se faptul că satului și oamenilor acestuia  trebuie să îi rezolvi necesitățile momentului. S-a mai vorbit despre un Cod silvic care ar putea să pună capăt dramei tăierilor în România, cât și această nepermisă întârziere a Bugetului , dându-se exemplul altor state din Europa care știu cu o jumătate de an înainte ce bani vor avea la dispoziție în anul viitor. Nu a fost omisă nici problema salarizării primarilor care este o rușine la această dată, ce nu depășește cu mult 500 de euro pe lună.

 

(Jurnal)