Cum era de aşteptat până la discutarea bugetului, primarul comunei Adunaţii Copăceni, Daniel Rusu, a declanşat campania de igienizare a localităţii, pregătitoare în vederea întâmpinării celor 3 sărbători de Sf. Gheorghe, de Florii şi Sfintele Paşte. “Pe lângă lucrările de primăvară aşteptăm finanţările necesare abordării proiectelor , deşi bugetul este acelaşi ca cel de anul trecut. Dacă nu sunt bani noi nu avem ce comenta…” Ca probabil în toate comunele judeţului primarul Rusu ne vorbeşte despre priorităţile acestui an, canalizarea şi asfaltarea străduţelor comunei. Deocamdată mi s-a aprobat doar lucrările pentru satul Dărăşti – Vlaşca. Daniel Rusu ne spunea că speră să i se aprobe cât mai multe din numeroasele proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării.
La această dată circa 50% din comună este asfaltată urmând ca în cursul acestui an să încercăm să acoperim cât mai mult din suprafaţa localităţii, străduţele celorlalte sate.
Întrebat care este stadiul aducţiunii de gaze în comună, ceea ce ar crea un anume confort cetăţenilor comunei, şi o importantă economie în ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor cât şi surselor folosite pentru pregătirea hranei.
“La sfârşitul lunii aprilie se va face subtraversarea întregii instalaţii de alimentare urmând ca până la anul pe timpul acesta toată comuna să fie racordată la gaze. Asta ar însemna că deja începând din această toamnă cetăţenii din Dărăşti de Vlaşca să beneficieze de gaze”. Ştiind că Adunaţii Copăceni a fost o perioadă lungă de timp o sursă permanentă de produse legumicole, imaginile celor ce opreau autoturismele pentru a cumpăra de pe marginea şoselei de la roşii, ardei sau castraveţi şi până la pepeni , lapte sau struguri întipărindu-ne adânc în memorie, am dorit să aflăm de la primarul Rusu care sunt preocupările locuitorilor din zonă în acest plan, astăzi.
Cei mai mulţi dintre cetăţenii comunei se ocupă astăzi mai mult de floricultură. Este mai rentabilă pentru ei – ne preciza primarul Florian Rusu.
Culturile de legume sunt menţinute doar pentru alimentaţia proprie a familiilor acestora, în solariile proprii. Cei mai mulţi vând însă flori la ghiveci, flori tăiate… Avantajul este faptul că au o piaţă stabilă şi extrem de accesibilă în Capitală, unde florile se vând foarte bine.
Ei cresc flori de sezon, petunii curgătoare, la ghiveci, muşcate tradiţionale şi orice este solicitat de către clienţi -ne mai spunea edilul, care a continuat minute în şir să ne vorbească despre hărnicia consătenilor săi, ceea ce ne-a făcut să parafrazăm o sintagmă celebră: veşnicia s-a născut la ţară, iar în acest nou context descris de primarul Daniel Rusu ar putea suna altfel: Hărnicia s-a născut la o aruncătură de băţ de Capitală! În comuna Adunaţii Copăceni!
(Jurnal)