Primarul comunei Prundu, Cătălin CORBEA, declarat INCOMPATIBIL de către ANI! Agenția recomandă Prefectului de Giurgiu demiterea acestuia din funcție!  

5
654

corbeaCu puțin timp în urmă publicația noastră scria despre doi locuitori ai comunei Prundu care au intrat în greva foamei , protestând în fața sediului ANI din Capitală împotriva abuzurilor primarului Cătălin Corbea…Ion LUPU şi Cristică PREOTEASA , au ales să protesteze chiar  în faţa sediului Agenţiei Naţionale de Integritate din Capitală, sperând ca cineva din sediul ANI să se autosesizeze și să poarte eventual o discuție cu ei pe această temă. 

Ei ne declarau atunci că prin acest gest disperat sperau să sensibilizeze instituțiile la care au trimis timp de doi ani tot felul de petiții, în care probau cu documente afacerile de familie și contractele încheiate cu statul de către primarul Cătălin Corbea și o parte dintre rudele sale apropiate.

Iată că promisiunile reprezentanților din Inspecția de Integritate s-a cocretizat după mai puțin de o săptămână și astfel în data de 16 februarie Lupu Ion a primit din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI) o adresă în care se menționează:

…vă aducem la cunoștință că urmare a finalizării evaluării respectării, de către Corbea Cătălin- primar al comunei Prundu, a regimului incompatibilităților, la data de 16.02.2016 Agenția Națională de Integritate a emis un raport de evaluare prin care s-a constatat că, în perioada deținerii funcției de primar pentru mandatul 2008-2012, această persoană a încălcat dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției și nu a respectaat dispozițiile art 91 alin. (3) teza I din același act normativ, întrucât în intervalul 17.06.2008-22.01.2009 a deținut concomitent funcțiile de primar și de administrator al SC ROMSEM  S.R.L.

În adresă se mai menționează că: După rămânerea definitivă a raportului de evaluare, devin aplicabile dispozițiile art. 25 și art. 26 din același act normativ , cu recomandarea : Instituția Prefectului – județului Giurgiu poate emite ordinul de încetare de drept a mandatului de primar, al lui Cătălin CORBEA, urmând a se da și soluția finală în cazul de conflict de interese al edilului comunei Prundu.

(Jurnal)

Precizarea noastră :

Evaluarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor
Art. 25

(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.

(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

(4) Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment.
Art. 26

(1) Agenţia va comunica raportul de evaluare, după cum urmează:

  1. i) pentru primari şi preşedinţii consiliilor judeţene – Instituţiei Prefectului

5 COMENTARII

  1. Omul asta a facut ceva ce nu au facut multi ne-a scos din mocirla , si mai rar om care sa isi dea interesul pentru comuna si localitate si sa contribuie la interesele comunitati.
    Latrai precu cei doi domni care se tot bat cu pumnul in piept pentru un ciolan este fix zero barat.
    Greva pe care au facut-o ei nici macar nu a fost greva , a fost un circ ieftin demn de 2-3-4 mascarici.zero barat! Prostul merge pe drum si moare de grija altuia .
    Cati din primarii acestei Romani au facut ce a facut acest primar, cati ?

  2. Cel care a comentat mai ,este sluga Primarului Corbea din aceasta cauza il lauda. Sa vina ani la primarul din Comana ENACHE AUREL sa va conflicte de interese ,santaj ,amenitare , tot ce ce achizitioneaza de Primarie se ia de la firmele lui . Iar la supermarchetul sau cind vine pensile este coada pentru ca sta in usa cu caietul si striga dupa ei.

  3. Sa te imbogatesti peste noapte transformand o comuna in propria ta feuda, sa devi miliardar dintr-un medicru arogant si sa fi stimat este un paradox unde doar intr-o tara transformata in trib se poate. Cata lipsa de cultura, bun simt trebuie sa detii pentru a admite ca un om sa savarseasca infractiuni cu conditia sa faca ceva si pentru comnunitate. Sa asfaltezi cu utilajele tale, sa construiesti cu frimele tale, sa detii trei sferturi din pamanturi comunei si totusi unii lipsiti de logica sa te apere. O tara de hoti si complici.