În seara zilei de 6 octombrie, pe postul de televiziune locală, (Diva Tv) era difuzat un reportaj din comuna Oinacu, în care doi consilieri locali ai PNL Oinacu, Laurenţiu Burtavel şi Ion Ciobanu, susţinuţi de un alt cetăţean al comunei, Dobre Gogoneaţă, acuzau faptul că, deşi sunt consilieri locali, nu cunosc nici acum situaţia juridică a unor terenuri care aparţin unor familii din satul Comasca. Reporterii au acuzat administraţia locală a comunei, în speţă pe primarul Mircea Pencea şi consilierii PSD, de faptul că au mărit nejustificat impozitele comunei, că realizează toate lucrările din localitate cu o aceeaşi firmă, precum şi faptul că preţul apei potabile este extrem de mare (3,50 lei pe metru cub de apă), în condiţiile în care la Giurgiu preţul este de doar 1.60 lei (pe metru cub) de apă. O altă acuzaţie adusă primarului comunei era aceea că acesta doreşte mutarea sediului PNL Oinacu, care se află în incinta unui parc de recreere pentru copii.

Referitor la aceste acuzaţii, Mircea Pencea, edilul-şef al comunei Oinacu ne-a solicitat dorind să facă precizările adecvate: „Doresc să precizez încă de la început că Dobre Gogoneaţă s-a dat drept consilier local, ceea ce este total neadevărat. Reporterii Diva Tv au participat la câteva şedinţe de consiliu local pe care le-au înregistrat. Le propun să le vizioneze şi să verifice dacă această persoană este consilier. Mai mult, nu a participat niciodată la o şedinţă de consiliu de zece ani de când sunt eu primar. Le mai solicit reporterilor de la această televiziune, ca atunci când mai vin pe la Oinacu, să vină şi la Primărie să stea şi cu mine de vorbă sau cu consilierii PSD, deoarece avem dreptul şi noi la un punct de vedere, altfel, cu părere de rău, afirm că cei de la Diva Tv nu sunt profesionişti. Referitor la acele terenuri date familiilor din satul Comasca, vă pot declara că: aceste terenuri sunt deţinute în gospodării de cetăţenii din satul Comasca încă de pe timpul comunismului, fiind folosite ca lot ajutător. Laurenţiu Burtavel a spus că aceste terenuri au fost concesionate pe perioada de 10 ani cetăţenilor şi că el nu cunoaşte situaţia juridică a lor în calitate de consilier. Trebuie să vă spun că Laurenţiu Burtavel ştia situaţia juridică a acestora deoarece ea a fost discutată în mai multe şedinţe de consiliu local, la una din şedinţe aprobându-se ca acestor loturi să le fie făcute cărţi funciare şi să fie evaluate.

Într-o altă şedinţă de consiliu, am stabilit ca acestea să fie publicate în două publicaţii naţionale, conform legii, însă consilierii PNL, în frunte cu Laurenţiu Burtavel, au fost împotriva publicării. Pe data de 5 octombrie anul curent, persoanele care deţin aceste terenuri au depus la Primărie o cerere prin care solicită micşorarea chiriei pe care o plătesc sau vânzarea acestor terenuri.

Totul a fost discutat în şedinţa de consiliu local, sedinţă la care au participat toţi deţinătorii de astfel de terenuri. În urma discuţiilor, toţi consilierii au fost de acord să reluăm această problemă în viitoarea şedinţă de consiliu, fiind totodată de acord cu vânzarea loturilor către cetăţenii care le deţin, (evident că aici se ţine cont de dreptul de preempţiune) cu condiţia ca aceste loturi să nu fie înstrăinate timp de cinci ani de cumpărători şi nici să nu le arendeze.

A doua zi după şedinţa aceasta, Laurenţiu Burtavel a depus o cerere pentru a concesiona două din aceste loturi, însă acesta este în incompatibilitate cu funcţia pe care o are. O altă acuză care mi se aduce mie şi consilerilor mei, de către acest „consilier” Dobre Gogoneaţă, este aceea că am mărit nejustificat impozitele şi taxele locale ale cetăţenilor. Aceste impozite pe care le plătesc cetăţenii sunt stabilite de Codul Fiscal nu de mine. Consiliul Local ia act de ele şi precizez că de 10 ani nu au fost mărite niciodată impozitele locale.

Referitor la preţul apei, Dobre Gogoneaţă – a spus că preţul de 3,50 lei/mc, este foarte piperat şi că dumnealui a propus 1,6 lei, atât cât are şi municipiul Giurgiu. „Vă asigur, că acest individ nu a participat niciodată la o şedinţă de consiliu local, niciodată nu a fost vreo propunere de 1,6 lei pe metru cub, la ora actuală, în comună, preţul fiind de 3,00 lei, aşa cum a fost încă de la început. Comparaţia cu municipiul este nereală, acolo fiind vorba de peste zece mii de abonaţi, la noi fiind câteva sute. Acest preţ a fost adoptat printr-o o hotărâre datorită pierderilor mari de apă pe care le avem, toţi consilierii –şi cei de la PNL – fiind de acord cu acest preţ.

Însă hotărârea a fost atacată în contencios şi anulată deoarece calculul nu a fost făcut de un specialist. O altă acuză, aceea că am făcut toate lucrările în comună cu aceeaşi firmă, este falsă: Am pietruit drumurile cu o firmă, am asfaltat cu alta, am igienizat şcolile cu totul altă firmă… Firmele care fac astfel de lucrări sunt selectate de o comisie alcătuită din cinci membri iar eu nu fac parte din această comisie. În privinţa sediului PNL Oinacu, precizez că acesta este făcut ilegal în parcul comunal.

Încă înainte de a fi ales Laurenţiu Burtavel consilier, Consiliul Oinacu a luat hotărârea de a amenaja un parc de joacă pentru copii, cetăţenii fiind de acord, şi totodată refuzând acel sediu de partid. Am discutat la momentul acela cu cetăţenii Laurenţiu Burtavel a făcut ulterior câteva cereri de concesionare a acelui teren, însă ar trebui să anulăm hotărârea de extindere a parcului pentru a aproba concesionarea în favoarea sediului PNL. Dobre Gogoneaţă a făcut afirmaţii de genul: PNL a construit la biserica din satul Oinacu o cantină pentru comună. Dacă cei de la Diva Tv, citeau pe acea plăcuţă ataşată pe construcţia cu pricina constatau care este adevărul. Acolo este Centrul de Tineret „Sfântul Stelian”. Chiar şi în ziua de 15 octombrie, pe postul Diva tv a fost difuzată o emisiune în care Dobre Gogoneaţă afirmă că PNL Oinacu a cumpărat un buldoexcavator pentru Primăria Oinacu. Unde este acel utilaj? Un fenomen mai recent este migrarea consilierilor locali PNL către PSD Oinacu. Mizdrescu Sandu este un astfel de exemplu. L-am întrebat pe liberalul Ion Ciobanu, de ce semnează tot ce-i cere şeful său de organizaţie (.r. Laurenţiu Burtavel lider PNL Oinacu) şi mi-a spus că face doar ce-i cere acesta. „Dacă îţi cere să te arunci în puţ, ce faci?”, l-am întrebat. „Mă arunc!”, a fost răspunsul. Doresc să mai precizez că oamenii de la PNL Oinacu sunt oameni de vorbe, şi nu de fapte. Cum a venit campania au apărut şi ei. Am discutat cu persoane care au o anumită putere în PNL Giurgiu care mi-au spus că nu au ce să le facă.

Mai rog cetăţenii comunei, să nu asculte minciunile acestor domni şi, aşa cum mi-am făcut datoria până acum, aşa mi-o voi face mereu, fiind aproape de oamenii care m-au ales. Le mulţumesc cetăţenilor că au fost aproape de mine, pentru că împreună cu ei am realizat lucruri vizibile în localitate şi promit că voi îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale locuitorilor mei”, ne-a mai declarat în încheiere, Mircea Pencea.

A consemnat, Codruţa VITAN

7 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.