Deşi extrem de capricios până acum, anotimpul nu i-a împiedicat pe majoritatea primarilor de comune din judeţ să declanşeze, puţin  înaintea sărbătorilor Pascale, lucrările de gospodărire. Pe primarul comunei Oinacu, Mircea Pencea, l-am surprins în plină campanie de igienizare, solicitând concetăţenilor săi  decolmatarea şanţurilor şi curăţirea terenurilor adiacente gospodăriilor. „Suntem în plină lucrare de zugrăvire a noii Primării şi de consolidare a celei vechi” – ne spunea primarul Pencea, care se declara mulţumit de finalizarea  întocmirii planului de fezabilitate în vederea introducerii  instalaţiei de distribuţie de gaze naturale în localităţile Braniştea şi Comasca, urmând ca documentaţia să fie foarte curând depusă la Minister, pentru avizare.

Întrebat care este stadiul lucrărilor de primăvară în comună, primarul ne-a spus: „Am fertilizat 128 ha de islaz, cu azot, urmând ca la începutul lunii mai să erbicidăm întraga această suprafaţă împotriva acelor plante care împiedică păşunatul vitelor, ajutându-i totodată pe oameni să se aprovizioneze cu seminţe pentru lucrările de primăvară la porumb, floarea soarelui şi lucernă, cât şi pentru înfiinţarea altor culturi solicitate”. Paralel cu aceasta, funcţionarii Primăriei se aflau în plin proces de eliberare a  adeverinţelor pentru suprafeţele de teren pe care locuitorii comunei le muncesc, cu scopul de a obţine subvenţia acordată de stat prin  APIA. Una din marile realizări de care Mircea Pencea nu a omis a ne vorbi este investiţia în cele patru parcuri ale comunei, licitaţie câştigată de o firmă din Sebeş – Alba care a promis că până de Paşte jocurile destinate tinerilor vor fi deja montate. Arătându-ne corpurile noi de iluminat ale străzilor, Mircea Pencea ne-a vorbit şi despre cele două planuri de fezabilitate vizând lucrările de asfaltare a două drumuri, unul de 1,6 km şi celălalt de aproximativ 11 km. „Surpriza mare însă a fost aceea că, din totalul de 13 consilieri, nu au vrut să voteze pentru acest proiect  decât cinci, restul de 8 fiind împotriva asfaltării drumurilor comunale şi uliţelor”, ne explica primarul comunei. Pentru a nu lăsa niciun dubiu asupra persoanelor care nu au vrut asfaltare în Oinacu, Mircea Pencea ne-a oferit numele persoanelor ce

s-au opus proiectului de asfaltare: Burtavel Laurenţiu, Dedeu Dănuţ, Ciobanu Ion, Roşca Marin, Gogoneaţă Dobre, Mortu Victor, Buga Florea şi Muşat Constantin, ultimii doi consilieri făcând parte chiar din acelaşi Partid Social Democrat ca şi primarul Pencea. „Trebuie să vă mărturisesc că nu m-am gândit niciodată că un consilier ar putea vota împotriva asfaltării drumurilor pe care el însuşi se întoarce, în fiecare zi, la el acasă. Deşi

le-am spus tuturor consilierilor că, atunci când sunt în joc interesele comunei, trebuie să uităm de culoarea politică, votând proiectele de dezvoltare ale comunei, consilierul Ion Ciobanu a surprins pe toată lumea declarând că el votează doar ce-i cere colegul său de partid Burtavel Laurenţiu, chiar şi atunci când îi spune să sară în puţ! Ba mai mult, consilierii ce au votat împotrivă şi-au motivat gestul prin faptul că în felul acesta, respingând orice proiect de dezvoltare, cetăţenii comunei nu mă vor mai vota la următoarele alegeri. A fost nevoie de o nouă convocare, de o nouă şedinţă la care au participat de data aceasta, doar 7 consilieri, şedinţă la care l-am invitat pe însuşi preşedintele Organizaţiei judeţene PSD Giurgiu, Popescu Adrian. Prezenţa acestuia, dar şi anunţul meu că îi vom exclude pe cei doi colegi pesedişti ce au votat împotrivă au fost – după  cum am constatat ulterior – benefice, proiectul de asfaltare fiind aprobat în unanimitate. Ajuns, după întocmirea dosarului proiectului lucrărilor de asfaltare, la Ministerul Dezvoltării, am găsit la uşa comisiei de avizare peste 200 de primari din toată ţara. Am stat 15 ore în picioare pentru a ne veni rândul, întorcându-ne acasă  aproape de miezul nopţii, dar fericiţi că obţinusem avizul Ministerului. Acum urmează derularea celorlalte etape.” În scurtul interval de popas prin comună am mai aflat că mulţi dintre săteni i-au reproşat primarului Pencea că nu i-a chemat la şedinţa de  consiliu pentru a-i întreba pe cei 8 “Gică Contra” care sunt motivele împotrivirii lor, la care primarul Pencea le-a explicat că şedinţele sunt publice şi că nu este nevoie de nicio invitaţie. Continuând să ne vorbească despre viitoarele sale investiţii, primarul Pencea ne-a mai spus: „În luna mai voi achiziţiona balast, piatră spartă şi refuz la ciur pentru amenajarea în special a drumurilor din satele Comasca, Braniştea şi Oinacu. Tot în această lună voi închiria nişte autogredere pentru îndreptarea atât a drumurilor intravilane dar şi a celor din extravilan. Cu buldozerul din dotare am amenajat la ieşirea din Comasca trecerile peste pârâurile Comasca şi Gârla Mare, iar la ieşirea din Oinacu un podeţ de trecere peste canalul de desecare, pentru ca sătenii să poată traversa mai uşor. În funcţie de bugetul alocat voi continua şi voi demara  proiecte noi, sperând că în noul context politic, prin formarea USL-ului, să nu mai întâmpin greutăţile de până acum la votarea proiectelor benefice comunei”.

a consemnat Florian T.

1 COMENTARIU

  1. Tu vrei sa bagi gaze la tara ,adica sa inteleg ati rezolvat cu apa curenta ,cu canalizarea ,cu gunoaiele ,si ati ramas taman cu asta cu GAZELE.
    Pai bine domnu primar rezolva domne cu canalizare si cu apa,cu gunoiu si pe urma GAZELE.
    Da de ce nu spune domnu primar si de comisionul ,care al ia de la firma de GAZE sa nu ne spuna acuma ca vrea sa moara pe usile palatului victoria de dragil satenilor ca nu il cred.
    Sigur acest proiect nu va fi aprobat ,pai adica ne cacam in fundu curti ca acum 200 de ani si ne spalam cu apa carata ci galeata din put ca acum 150 de ani dar vrem sa bagam GAZE .

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.