Cunoscute fiind obiectivele îndrăzneţe ale primului edil din comuna Malu, Eugen Şoavă, de curând ne-am deplasat în comuna mai sus menţionată unde dorind să aflăm care sunt  proiectele demarate  şi finalizate acum la început de iarnă.

Sunt multe lucrări începute şi finalizate de la începutul mandatului şi până în prezent, o parte din ele  vi le-am  prezentat şi cu altă ocazie iar dacă aş reveni asupra lor ar semăna a laudă Mi-aş fi dorit să-i întrebaţi pe locuitorii comunei dacă sunt sau nu mulţumiţi de prestaţia mea ca primar până acum, dar ţinând cont de vremea urâtă de afară am să punctez câteva proiecte pe care le-am început şi finalizat. Dintre acestea aş aminti investiţiile din surse proprii cum ar fi extinderea cimitirului, planul parcelar,  finalizarea parcului cu zonă verde şi locul de joacă pentru copiii de la grădiniţă. S-au încheiat şi lucrările de refacere a curţii interioare şi de împrejmuire la Căminul Cultural cât şi cele de la blocul specialiştilor, spaţiu unde funcţionază Poliţia, Cabinetul Medical şi un Centru de Permanenţă. S-a definitivat şi iluminatul stradal. În acest sens s-au montat pe toate străzile din comună, mai precis pe toţi stâlpii, lămpi economice. Au fost instalate alte patru staţii noi de autobuz pe vechile amplasamente şi asta nu e totul.

După o scurtă pauză survenită ca urmare a intervenţiei unui funcţionar din Primărie,  discuţia a continuat cu expunerea lucrărilor în curs de finalizare: montarea unui sistem de alarmare şi monitorizare video la şcoala comunei cât şi  la Primărie,  acestea fiind de strictă necesitate.

Scopul lor final este  acela de a preveni tot ce ţine de moralitate şi infracţionalitate.  Este în lucru parcul de agrement pentru elevii şcolii generale Ion Bădilă. În următoarea şedinţa a Consiliului local avem în dezbatere rectificarea bugetului local deoarece avem ca şi prioritate angajarea a două cheltuieli urgente:  achiziţionarea unei cupe şi lamă pentru buldoexcavatorul nou achiziţionat. După cum aţi observat afară a început deja să ningă şi străzile localităţii trebuiesc descongestionate de zăpadă. Această acţiune se face cu surse şi mijloace proprii. Avem pe stoc carburant suficient pentru utilaje, şi precizez în afară de buldoexcavator mai avem şi un tractor cu plug purtat. Avem şi suficient material antiderapant, aşa că la nivel de comună ne-am cam organizat. Problemele  apar pe DN 5C, şi anume  pe segmentul de drum de la Km.12 şi Km. 13 unde, din cauza lipsei parazăpezilor, nu de puţine ori drumul rămâne înzăpezit pentru mai mult timp, creând grave probleme mai ales copiilor care fac naveta cu mijloacele de transport în comun, către  şcoală. L-am mai întrebat pe primarul Eugen Şoavă dacă în activitatea dumnealui mai apar  şi neajunsuri şi de ce natură sunt  ele.

După ce spâncenele primarului s-au  încruntat puţin, a venit şi răspunsul: Sunt probleme, sigur că sunt probleme,  dar ele nu sunt numai ale mele, sunt aceleaşi ca în majoritatea primăriilor comunale din acest judeţ.  Spre exemplu am definitivat, în proporţie de 90%, aducţiunea de apă potabilă. Urmarea firească ar fi fost canalizarea.  Ni s-au aprobat indicatorii tehnico economici de către Ministerul Dezvoltării în sumă de peste 5.000.000 euro,  dar la rectificativ nu s-a aprobat, din lipsă de credit angajat. Bineînţeles  că nu vom renunţa şi că în viitorul apropiat mălurenii vor beneficia de condiţii de viaţă urbană. O altă problemă cu care ne confruntăm este aceea că dorim să atragem fonduri europene.

De idei nu ducem lipsă, dar pentru aceasta este necesar să dispui de specialişti cu studii superioare care să întocmească documentaţia necesară pentru accesarea acestor fonduri. Prin bunăvoinţa Consiliului Judeţean mi s-au aprobat însă câteva posturi noi în organigramă. Întrebarea mea este acum ce specialişti să aduc la Malu care să se mulţumească cu un  salariu de 800 lei brut, impozabil? Sperăm totuşi să găsim  specialişti deoarece vrem să accesăm fonduri europene care să susţină implementarea Strategiei de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2020,  care cuprinde printre altele programul operaţional de pescuit şi modernizarea căminului cultural cu mobilier şi tehnică nouă. Totuşi proiectul prioritar pentru mine şi Consiliul Local Malu rămâne însă canalizarea şi asfaltarea străzilor din comună – ne-a mai spus primarul Eugen Şoavă, căruia i-am citit optimismul strălucindu- sub geană.            I.C.MANDU

3 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.