Primarul comunei Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu crede în proiectele europene, convins că cel mai important lucru este ce lăsăm în urma noastră…

0
155

CarapanceanuAşa cum v-am promis într-o ediţie anterioară a publicaţiei noastre, zilele trecute  am revenit în comuna Ghimpaţi, în ciuda timpului nefavorabil pentru a relua dialogul început anterior cu cel ce conduce destinele oamenilor de aici, de 4 mandate, primarul Constantin Cărăpănceanu.

”Nu mai vrem să depindem de nimeni…”

De data acesta subiectul abordat a fost acela al  proiectelor demarate în ultimii ani, pentru comunitate… Eu pot să spun că cetăţenii   m-au văzut şi m-au găsit tot timpul în Primărie – ne spunea primul edil al comunei, subliniind astfel disponibilitatea sa, pe care nu o dată ne-a arătat-o şi nouă.  Numărul de mandate mi-a oferit şansa de a  cunoaşte,  în mod real,  problemele, atât ale locuitorilor comunei cât şi problemele ce ţin de administraţie. Împreună cu echipa mea am învăţat să atragem fonduri europene, căci ele constituie astăzi o prioritate . Nu mai dorim să depindem de nimeni; vrem să ne rezumăm  doar la fondurile bugetului local. De aceea trebuie să ne orientăm către fondurile europene, să atragem proiecte  mari de dezvoltare… De exemplu, la acest moment, avem un  proiect la Ministerul Dezvoltării, care constă în  asfaltarea  a    35 de km de drumuri comunale.  Avem zece firme înscrise la licitaţie;  banii sunt  asiguraţi prin contract semnat la  Ministerul  de Dezvoltare  pe o perioadă cuprinsă între 2015-2018.  Este un contract multi-anual… Acum suntem în procedura de licitaţie, urmând a fi desemnată firma câştigătoare pentru a putea  demara lucrările.  După această asfaltare, în Ghimpaţi nu va mai rămâne nicio stradă neasfaltată… se asfaltează absolut tot şi avem finanţare pentru  toate drumurile.

Contestaţiile

Pe mine mă bucură, mă încântă că vin alegerile  şi oamenii înţeleg cum s-au realizat toate aceste transformări. Unii  poate au avut alte aşteptări , s-au întrebat de ce într-o parte s-a făcut şi în altă parte nu… De exemplu în satul Copaciu este un proiect  la care nu au participat la licitaţie decât două firme. În consecinţă acolo lucrările s-au finalizat mai rapid  ele începând mai devreme. Primarul Cărăpănceanu ne mai spunea că uneori întârzierile sunt cauzate şi de procedurile de licitaţie, de complexitatea lor, de aceea termenele de execuţie diferă.

Transparenţă totală

Vorbindu-ne despre investiţiile de ultimă urgenţă ale Primăriei, primarul ne spunea: Avem o volă de luat  pentru Serviciul de Salubrizare, tot printr-un proiect  de două sute de mii  de EURO… Tot prin GAL. La licitaţie  au participat şapte firme din care s-au eliminat cinci şi au mai rămas două. Una a câştigat, însă a apărut o contestaţie. Aşa că aşteptăm finalizarea procedurilor şi implicit  rezolvarea contestaţiei pentru a ne putea achiziţiona utilajul.  Evident că toate aceste contestaţii îngreunează şi tergiversează  termenele de începere şi implicit de finalizare a lucrărilor,  respective a achiziţiilor.  Dar nu avem ce face, aşa cere Legea. Vreau să menţionez că pentru totala transparenţă unitatea de verificare şi control  a achiziţiilor publice  a participat şi participă la toate procedurile  care sunt pe fonduri europene  şi această instituţie verifică împreună cu comisia noastră  de licitaţie şi evaluare toată documentaţia, cu clarificările necesare…  Sunt proceduri  pe care  le respectăm întocmai.

”Este important ce lăsăm în urmă …!”

Referindu-se la proiectele din acest an, Constantin Cărăpănceanu ne preciza: Mai avem  tot în licitaţie 60 ha de pădure  ce urmează a fi împădurite. Este un proiect de la Ministerul Mediului… Aşteptăm ca şi aici să  se  finalizeze licitaţia şi să începem împădurirea . Vă daţi seama ce zonă frumoasă se va crea în zona comunei noastre? Este adevărat că o pădure creşte greu însă de ea se vor bucura dacă nu noi,  copiii şi nepoţii noştri. Pădurea înseamnă viaţă, sănătate pentru toţi locuitorii acestei comune şi trebuie să ţinem cont de acest lucru, de ceea ce trebuie să lăsăm în urmă –  a conchis primarul Constantin Cărăpănceanu fiind întrerupt de cineva care, prin intermediul telefonului, îi solicita sprijinul. Iată de ce am convenit ca celelalte proiecte să vi le prezentăm  cu altă ocazie…

Florian TINCU