Primarul Barbu explică liberalilor de ce solicitarea lor nu are aplicabilitate în acest an, considerând-o doar un demers populist , de campanie electorală !

0
84

barbu_nicolae1În cadrul ultimei sale  conferințe de presă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a comentat, printre altele,  un comunicat de presă transmis de curând de către consilierii locali ai PNL, în care aceștia solicitau modificarea unei Hotărâri de Consiliu local, din noiembrie 2015, prin care doreau se reducă coeficientul de impozitare de la 1,3% la 0,2%, în cazul persoanelor juridice care desfășoară activități economice în clădiri nerezidențiale.

          Este dreptul dumnealor să solicite, a declarat primarul Barbu.  Vom da curs acestei cereri, care însă este legală doar ca solicitare. Și o să vă explic de ce. O societate comercială are un restaurant… are acest spațiu pe numele societății ,  ca persoană juridică. Plătește pentru acest imobil un impozit de 1,3% din valoare, condiție impusă de Codul Fiscal. Lângă acest restaurant care, repet, aparține unei persoane juridice, mai există un alt restaurant care are clădirea înregistrată nu pe societate, ci pe persoană fizică, dar desfășoară activitate comercială. Toate cheltuielile cu utilități le deduce din veniturile pe care le obține ca societate comercială, dar plătește 0,1%, ca și locuință, ceea ce nu este normal, nu este corect, nu îndeplinește acel principiu al egalității de șanse, al echității… Vreau să înțelegeți că este vorba despre un principiu liberal. La vremea respectivă, liberalii din Consiliul local au înțeles lucrul acesta și au votat ca atare. Acum însă șefii lor liberali, care sunt consilieri, au venit cu o idee pur populistă : să se reducă coeficientul de impozitare ”pentru a se evita împovărarea persoanelor fizice și juridice cu impozite ce ating limita paroxismului”, după cum se precizează în solicitarea lor. Ceea ce au făcut ei se numește demers electoral, o reacție de campanie electorală..

        Edilul a mai spus  că este imposibil și ilegal ca solicitarea liberalilor să producă efecte anul acesta: Chiar dacă aprobăm în viitoarea ședință de Consiliu, cererea lor va avea efect zero pe anul 2016, pentru că legea privind Codul Fiscal spune clar :  ”Consiliile locale adoptă hotărâri privind nivelurile impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016,  în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României” . Această lege a fost publicată în data de 30 septembrie 2015. În consecință aveam obligația să aprobăm aceste taxe și impozite pentru 2016 până la data de 30 noiembrie. În data de 15 noiembrie, Consiliul local a aprobat taxele și impozitele pentru 2016, pe un principiu al anualității impozitelor. Este Lege lucrul acesta. Drept urmare, impozitele nu mai pot fi modificate. Pot fi modificate doar cu aplicabilitate din 2017, dar să producă efecte pentru 2016 este total nelegal, a conchis primarul Nicolae Barbu.

(Teodora N.)