militarii-Brigăzii-15-mecanizate-la-retragerea-cu-torţeÎn data de  1 Decembrie, cu prilejul ”Zilei Naționale a României” , cu începere de la ora 10.00 și până seara târziu, în municipiul nostru se vor desfășura mai multe acțiuni cultural – artistice organizate de către Primăria Giurgiu, prin Centrul Cultural Local ”Ion Vinea”, și Consiliul Județean Giurgiu, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Giurgiuvenii, ne  spunea prof Virgil Pețanca, directorul centrului Cultural,  pot participa de la ora 10,00 la ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor de la Biserica ”Înălțarea Domnului” (n.red.- lângă Spitalul Județean Giurgiu) și la Parada de Defilare a trupelor militare din Garnizoana Giurgiu. Fanfara ”VALAHIA” a Centrului cultural local ”Ion Vinea” va asigura întregul fundal muzical al acestor manifestări și va interpreta muzică de protocol specifică acestui gen de manifestări. Fanfara va intona printre altele Imnul Național, Imnul Eroilor, Marșul de întâmpinare a oficialităților locale și județene, Marșul de defilare etc.

În aceiași zi, după încheierea festivităților de defilare și a alocuțiunilor legate de importanța istorică a zilei de 1 Decembrie, de la ora 12,00 și până la 15,30 pe o scenă special amenajată în Piața Tricolorului Primăria și Consiliul Local Giurgiu împreună cu Consiliul Județean Giurgiu, la inițiativa primarului Nicolae Barbu și a președintelui Vasile Mustățea, vor prezenta un grandios spectacol muzical – folcloric susținut de artiștii Centrului cultural local ”Ion Vinea” și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, dar și cu ajutorul unor invitați speciali. Pe scenă vor evolua printre alții soliștii vocali de muzică populară, locali: Reta Baltag, Nelu Chiripuci, Mariana Simion, dar și invitații speciali Ștefania RAREȘ, Florica JINGA, Ionuț SIDĂU, Tina MILITARU, Gheorghe GHEORGHE, Florin RACOȚI, Ioan TOADER, George NUCă  (prezentator și moderator de emisiuni tv)  etc.

Pe scenă vor evolua și dansatorii Ansamblului de cântece și dansuri populare ”Doina Dunării” Giurgiu, dansatori pregătiți de maestrul coregraf Petrică Moga – preciza prof. Pețanca.  Dansatorii giurgiuveni vor prezenta mai multe suite de dansuri populare de pe întreg cuprinsul țării, dar vor asigura și coregrafia de pe fundalul scenei în timpul recitalurilor susținute de către soliștii vocali de muzică populară. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Taraful ”Doina Dunării”, iar invitații speciali vor susține recitalurile și cu ajutorul negativelor CD-urilor muzicale. 

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României, după cum ne declara prof. Virgil Pețanca, se vor încheia și anul acesta cu tradiționala retragere cu torțe a trupelor militare din Garnizoana Giurgiu. Retragerea cu torțe  va începe la ora 18,00 (n.red.- de la intersecția Șoselei București cu Strada Tineretului) și se va încheia în centrul municipiului în fața Primăriei Giurgiu.         

Marian TARU