Oficial, în data de 31 iulie, au inceput înscrierile la programul ”Rabla local”.Peste 400 de giurgiuveni (417 cu aproximație) s-au înscris la primăria Giurgiu, prin cereri, pentru a scăpa de mașinile mai vechi de 15 ani, în schimbul unui voucher de 3.000 de lei.
Din nefericire, giurgiuvenii optimiști care incercau să acceseze platforma Administrației Fondului pentru Mediu, au fost dezamăgiți să constate ca primăria Municipiului Giurgiu nu figurează pe lista celor 500 de primării care participă în acest program.
În urma dialogului cu Nicu Ștefan , inspector de specialitate pe relații externe, acesta ne-a explicat în detaliu cum funcționează acest sistem.
Anul trecut s-a dat un ordin de ministru, semnat de Tánczos Barna… au apărut și normele, implicit ghidul de finanțare.Scopul Programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate. Inițial cotele de subvenționare erau de 50-50 %, 50 suportau Primăriile, 50 % suporta Ministerul, din fondul de mediu. Inițial cotele au fost modificate. Primăriile alocă banii, urmând să recupereze de la fondul de mediu. În momentul în care se va identifica o sursă de finanțare de către Primăria Giurgiu, se va supune la vot de către Consiliul Local, apoi se va urma procedura legală, urmând ca cei care au aplicat programul să primeasca suma – ne-a precizat Nicu Ștefan.
Această declarație a fost completată și de primarul Adrian Anghelescu, care a declarat, răspicat: „Nu sunt bani! Primăria Giurgiu are, la ora actuală, în cont, 53.000 lei!! Pentru programul ”Rabla local”, inițial, primăria trebuie să acopere întreaga sumă, adică puțin peste 1,2 miliarde lei vechi, după care să recupereze 80% de la AFM. Din păcate nu avem acești bani ” – a mai spus primarul Anghelescu.
Chiar dacă, pentru mulți, suma nu pare chiar atât de mare, pentru primăriile sărace, cum este cea de la Giurgiu, banii aceștia sunt extrem de greu de obținut. La fel cum nu există pentru alte mii de localități din țară ce nu s-au înscris în acest program, exact din lipsa prevederilor bugetare.
Astfel, din peste 13.000 de localități, câte sunt în România ( orașe și comune), doar 500 au accesat programul ”Rabla local”!
La nivelul județului Giurgiu, doar trei primării figurează pe platforma pentru programul Rabla: Frătești, Vărăști și Valea Dragului.
(Jurnal)