20150717_130554
Ansamblul comemorativ Şerban Cantacuzino

În urma discuţiei avute recent cu primarul comunei Călugăreni, Marin VOINEA,  acesta ne-a declarat că în cursul săptămânii trecute a demarat lucrările  de restaurare a unui monument  reprezentativ al comunei şi anume  ansamblul comemorativ Şerban Cantacuzino, aflat  în satul Crucea de Piatră, pe DN5, vis-a-vis de biserica cu hramul Ilie Tesviteanul. Un monument  alcătuit din Capelă  şi crucea lui Şerban Cantacuzino.

După cum ne spunea primarul Voinea şi aşa cum scrie şi pe placa comemorativă ce se află prinsă pe monument, ansamblul a fost construit  în anul 1682, pe locul în care armata română a biruit armata păgânilor. Aici  domnitorul Şerban Cantacuzino a ridicat o impunătoare cruce din piatră, înaltă de peste 3 metri. Pe lateralele interioare ale crucii este descrisă lupta măreaţă purtată de Mihai Viteazul la Călugăreni, cu turcii.  Crucea monumentală înălţată de credinciosul domnitor a fost încadrată ulterior într-o capelă, cu geamuri laterale şi acoperiş din tablă de plumb. Pavilionul, care adăposteşte crucea, a fost ridicat în vremea lui Gheorghe Bibescu.  Lucrările de restaurare – după cum ne spunea Marin VOINEA – vor fi  efectuate şi în cimitirul de cruci spre satul Hulubeşti. Interesul primarului pentru păstrarea identităţii  şi valorilor   istorice, cultural şi  educaţionale, este  lăudabil mai ales în contextul preocupărilor acestuia pentru  conservarea şi promovarea valorilor istorice, dar şi în sensul promovării şi demarării unor proiecte care vizează  partea administrativă şi aici ne referim la demararea lucrărilor de apă şi canalizare în comună, lucrări care vor începe  până în data de 30 iulie.

După cum ne preciza primarul comunei Călugăreni, permanenta preocupare pentru dezvoltarea  comunei a făcut posibilă şi continuarea asfaltării străzilor  spre satul Brăniştari pe lungimea de  1 km, cât şi  demararea lucrărilor de amenajare a stadionului, un proiect pe care, mai ales tinerii, îl aşteaptă cât mai curând finalizat.          F.T.